Kaupallinen yhteistyö: Väre & Asennemedia
Teidän ihkaoma sähköinfluensserinne taas äänessä, heippahei vaan!
Yhä useampi meistä on alkanut viime vuosien aikana tarkastelemaan oman elämäntyylimme vaikutusta ympäristöön vähän tarkemmin. Monelle ekologisuusasiat ovat olleet arkipäivää jo pitkään, mutta voin rehellisesti myöntää, että itse kuulun näiden myöhäisherännäisten suureen joukkoon. Aihe on ollut viime aikoina paljon esillä ja hyvä niin, sillä silmien ummistamisesta on tehty hankalampaa ja se on herättänyt monet tarkastelemaan valintojaan kriittisemmin.
Täydellisessä maailmassa me kaikki olisimme tietenkin virheettömiä superihmisiä negatiivisella hiilijalanjäljellä, mutta oikeassa elämässä todellisuus on toinen. Vielä hetki sitten tästä aiheesta kirjoittaminen olisi ollut tulenarkaa, mutta pikku hiljaa yleisen tason ilmapiiri siitä, että meidän tavan tallaajien pitäisi asettua jompaankumpaan ääripäähän ja olla joko kovemman luokan ekoguruja tai vaihtoehtoisesti vähät välittämättä yhtään mistään, on onneksi jäämässä vähemmälle. Rohkaisemalla pötkii nimittäin tuomitsemista pidemmälle ja yksikin kestävämpi valinta on parempi kuin ei yhtään, sillä pienistä puroista syntyy iso virta.
Itseni tavoin moni on myös ollut enemmän tai vähemmän pyörällä päästään informaatiotulvan keskellä siitä mitkä oikeasti ovatkaan niitä parempia valintoja, kun ensin kuulee yhtä, heti perään toista ja lopulta ei enää tiedä mikä nyt sitten onkaan edes totta. Hyvänä esimerkkinä case muovikassi: ensin ne parjattiin suurin piirtein alimpaan maanrakoon, kunnes pian sen jälkeen esiin nousikin tieto, että oikeastaan niin paperi- kuin kangaskassikin on ympäristölle muovikassia kehnompi valinta, sillä yhtä kangaskassia pitäisi uudelleenkäyttää jopa 840 kertaa ennen kuin sen ympäristöjalanjälki olisi samansuuruinen kuin kerran roskapussina uudelleenkäytetyllä muovikassilla. Vähemmästäkin menee pää pyörälle! Moni meistä kaipaa yksinkertaisia ja selkokielisiä käytännön vinkkejä, joiden avulla arjestaan voisi aloittaa tekemään kestävämpää ja tässäpä yksi sellainen. Let me introduce to you; vihreä sähkö.
Viime syksyisen muuton yhteydessä otettiin kotiimme sähkösopimus Väreeltä ja sähköntoimittajan lisäksi vaihdettiin samalla napinpainalluksella myös vihreään sähköön. Ai mihin vihreään sähköön?
Vihreä sähkö on maailman helpoin tapa tehdä arjesta ympäristöystävällisempää. Se on tuotettu 100% uusiutuvista energinlähteistä, eli tuuli- ja vesivoimasta sekä bioenergiasta, ja miettikääpä tätä; vihreän sähkön myötä säästämälläni päästömäärällä tekisi vuodessa neljä (!) lentomatkaa Kanarialle ja takaisin! Niin pieni ja vaivaton juttu, jolla on isossa mittakaavassa suurtakin suurempi vaikutus.
Ja jos joku siellä nyt miettii, että ”mitä sä oikein höpötät, samaa sähköähän sieltä pistorasiasta aina tulee”, niin totta, niin tuleekin. Sähköverkko tai pistorasia ei tiedä mitä sähköä juuri sun kodissa kaivataan, mutta sähköyhtiössä tiedetään: minkä verran vihreää sähköä me kuluttajat ostamme, sen verran alkuperätakuita myös sähköyhtiö ostaa. Alkuperätakuu on siis todistus, joka takaa asiakkaalle, että sähko on pelkän sanahelinän sijaan oikeasti peräisin sieltä mistä sen kerrotaankin olevan. Suomessa vihreän sähkön alkuperän varmentaminen on tarkasti valvottua ja alkuperätakuiden tarkoituksena on parantaa käyttäjien mahdollisuuksia tehdä valintoja kuluttamansa sähkön tuotantotavasta. Vihreän sähkön käytön yleistyessä sitä siis myös tuotetaan enemmän ja samalla uusiutumattomilla energialähteillä tuotetun sähkön kysyntä vähenee.
Vihreän sähkön voit aktivoida joko uuden sopimuksen yhteydessä tai jo olemassa olevalle sopimukselle kätevästä Väppi -sovelluksesta.
Vaikka aihe onkin yksi epämediaseksikkäimmistä mahdollisista, eikä ehkä yleisesti ihan niiden mielenkiintoisimpien puheenaiheiden kärkikahinoissa, niin yllättävän pienellä perehtymisellä siitä on alkanut hiffaamaan. Kun taas on oikeasti tajunnut, kuinka pienillä arkisilla jutuilla voi saada muutoksia aikaan, niin myös oma kiinnostus aiheeseen on herännyt ihan uudella tavalla! Täältä löydät muuten alkuvuodesta kirjoittamani postauksen jossa kerroin, kuinka pienellä vaivannäöllä me saatiin kutistettua asumismuodon muuttumisen myötä kasvanutta sähkölaskuamme jopa yli 30 prosenttia pienemmäksi ja jonka myötä ollaan säästetty niin rahaa kuin ympäristöäkin.
Jos sun sähkösopimusta ei oo päivitetty vuosikausiin (kuten mulla ei vielä viime syksynä todellakaan ollut), niin kannattaa laittaa se ajantasalle nyt. Ja jos kiinnostuit Väreen Vihreästä sähköstä, niin koodilla ANNIKA sitä saa uusiin sopimuksiin 3 kuukautta veloituksetta.
72
Vastaa