Annika Ollila

  • Home
  • Contact
  • Categories
    • Ajatuksia
    • Lifestyle
    • Lookbook
    • Matkailu
  • Archives
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • Facebook
    • Instagram

Koti • 26 tammikuun, 2021

Mahdollisimman vähän sähköä, kiitos

Kaupallinen yhteistyö: Väre & Asennemedia

Elämää uudessa kodissa on takana pian viisi kuukautta. Kuinka pitkään ”uutta kotia” voi muuten kutsua uudeksi? Niin pitkään kuin tietynlainen uutuudenviehätys jatkuu? Jos niin, niin teen sitä varmaan vielä meidän ensimmäisenä vuosipäivänäkin, sillä alkuhuumalle ei meinaa näkyä loppua.

Viimeiset 9 vuotta elelin kerrostaloelämää tasaiseen tahtiin vaihtuvissa keskustakodeissa, kunnes viime syksynä päädyttiin kaupungin laitamille rivitaloasunnon omistajiksi. Se toi elämäämme paljon uutta: aiempaa reilummin tilaa ja rauhaa, kovasti toivottua luonnonläheisyyttä, oman pihan sekä saunan… Ja suuremman sähkölaskun. Mut on pienestä pitäen opetettu välttämään turhaa tuhlailua, mutta on myönnettävä, että aiempien kerrostaloasuntojen minimaalisia sähkölaskuja maksellessani en ajatellut aihetta useinkaan sen enempää. Siitä kertonee jo se, että kun uuteen asuntoon muuttaessamme oli aika siirtää sähkösopimus, niin huomasin viisi vuotta sitten tehdyn sopimukseni olleen miltei kallein mahdollinen – en ollut missään vaiheessa tajunnut päivittää sitä ajan tasalle, kun laskut olivat ”ainoastaan” parinkympin luokkaa. (Olin todennäköisesti ollut juuri se sähkömyyjän unelma-asiakas, joka maksaa kallista hintaa kiltisti sen kummempia kyseenalaistamatta. Apua.)

Uuden kodin kuvioiden (ja ensimmäisen, suurin piirtein leuan lattiaan loksauttaneen, sähkölaskun) myötä tilanne muuttui kertaheitolla. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin alettiin todenteolla kiinnittämään huomiota siihen, että mistä sitä oikeasti maksaakaan ja millaisilla toimilla sähkölaskut voisi kutistaa mahdollisimman pieniksi, sillä kulutus oli asumismuodon muuttumisen vuoksi aiempaa suurempaa ja no, kukapa nyt haluaisi heittää euroja taivaan tuuliin.

 

Viimeisen vuoden aikana ollaan sattuneista syistä vietetty entistäkin enemmän aikaa kotona ja tietenkin silloin myös sähköä kuluu. Pienillä arkipäiväisillä toimilla voi kuitenkin minimoida ylimääräistä sähkönkulutusta, joka vähentää kukkaron keventymisen lisäksi myös luonnon kuormittumista. Tässä muutamia hyväksi todettuja tekoja hävikkisähkön vähentämiseksi, joiden omaksumisen myötä ollaan päästy sähkölaskuissamme jopa yli 30% (jep!) pienempiin lukemiin:

Säädä kodin lämpötila sopivaksi. Tiesitkö, että yhden asteen sisälämpötilan lasku vähentää sähkönkulutusta jopa viisi prosenttia? Jo asteen tai parin lasku vähentää energiankulutusta huomattavasti ja tarkoittaa samalla selvää rahallista säästöä. Meille mukavin kodin sisälämpötila on noin 20 astetta, makkarissa puolestaan noin 17 tai jopa hieman vähemmän. Mieli pysyy virkeämpänä, kun lämpötila on maltillisempi ja villasukkien lisäksi myös läheisyys lämmittää.

Maltillinen lattialämmitys. Innostuttiin lattialämmityksen olemassaolosta heti muutettuamme niin kovasti, että pidettiin niitä suorastaan kuumina, kunnes ensimmäinen sähkölasku tipahti postilaatikkoon. Sen jälkeen todettiin, että vähempikin riittää – nyt minivessassa ja toisessa makkarissa varpaita lämmittää pääasiassa pehmoiset villamatot, kylpyhuoneessa se saa (ja pitääkin) lämmittää reilummin.

Älä läträä vedellä turhaan. Rakastan kuumia suihkuja etenkin näin talviaikaan. Veden lämmittäminen on merkittävä sähkönkulutuksen kohde, mutta veden käytön sääntely on helppo tapa kontrolloida omaa energiankulutustaan. Nautin lämpimistä suihkuistani jatkossakin, mutta muistan sulkea hanan aina hoitoaineen vaikutuksen tai hampaiden pesun ajaksi. Avantouimaria musta tuskin koskaan tulee, mutta tänä syksynä oon ottanut kokeiluun kylmän veden hyödyt suihkujen päätteeksi – se kirkastaa sumuisia ajatuksia, saa hiukset kiiltämään ja tekee sähkölaskullekin hyvää.

Valaise vain tarpeeseen. Sammuta valot aina tilasta poistuessasi. Hehku- ja halogeenilamput kannattaa myös korvata energiatehokkaammilla ledeillä tai energiansäästölampuilla. Hankin vastikään muutamia kasviledejä auttamaan viherkasvejani kukoistamaan (tai edes selviämään tästä pimeästä talvesta) ja ne ovat toimineet samalla kivana tunnelmavalaistuksena aina silloin, kun kirkasta valaistusta ei tarvita.

Käytä kodinkoneita järkevästi. Helppo keino säästää on katkaista kodin sähkölaitteista valmiusvirtatila silloin, kun niitä ei käytetä: kytke sähkölaitteet virtakytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jonka saa napsautettua helposti off-asentoon. Pese täysiä koneellisia mahdollisimman matalissa lämpötiloissa, hyödynnä kokkaillessa uunin esi- sekä jälkilämpöjä, äläkä jätä liesituuletinta hurisemaan turhaan.

Lämmitä saunaa maltillisesti. Saunominen on monelle ihanaa arjen luksusta ja ollaankin otettu uudesta saunanomistajuudestamme kaikki irti. Sauna voi kuitenkin olla varsinainen energiasyöppö, jos se hohkaa sata-asteisena pitkään ja pahimmassa tapauksessa vielä tyhjänä. Lämmitä sähkösauna 80 asteeseen – silloin löylyt ovat usein pehmeimmillään, eikä turhaa sähköä kulu ylilämmittämiseen – ja optimoi löylyhetket niin, ettei sitä tarvitse pitää tuntikaupalla lämpimänä.

Kilpailuta sähkön toimittaja. Älä tee niinkuin mä tein, vaan niinkuin mä sanon Kalleimmat sopimukset voivat suurimmillaan olla jopa kaksi kertaa edullisimpien hintaisia, joten pieni tutkailu todella kannattaa. Myös vihreää (eli 100% uusiutuvista energianlähteistä tuotettua) sähköä saa nykyään edulliseen hintaan ja sen ottaminen on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää ilmastopäästöjäsi.

Pysy kartalla sähkönkulutuksestasi. Tänä päivänä se on onneksi tehty helpommaksi kuin koskaan: Väreen uudella Väppi-sovelluksella omaa sähkönkulutusta voi seurata kätevästi puhelimesta käsin ja sen avulla voi havaita, miten konkreettinen vaikutus sähkönsäästötoimilla todella on.

 

Mobiilissa ja selaimessa toimiva Väppi on kätevä tapa nähdä, mihin sitä sähköä oikeasti kuluukaan ja mistä voisi kenties vielä nipistää. Väppi antaa kuukausittain selkeän yhteenvedon sähkönkulutuksestasi ja käytännöllisiä täsmävinkkejä sen pienentämiseen. Sovelluksen voi asettaa ilmoittamaan, mikäli kulutuksesi tai markkinahinta poikkeaa normaalista ja se helpottaa kodin sähkösyöppöjen tunnistamista. Väpissä sopimustiedot sekä laskut ovat kätevästi selattavissa, sopimuksensa saa päivitettyä yhdellä ainoalla napinpainalluksella ja tietojen lukuoikeudet saa jaettua myös talouden muillekin jäsenille, jotta kaikki voivat pysyä tilanteen tasalla.

Datan analysointi on musta sairaan kiinnostavaa ja etenkin tällaisissa tapauksissa, joissa sen tekeminen on tehty tavallisellekin tallaajalle helposti ymmärrettäväksi. Tykkään siitä, että sovellus näyttää laskelmat myös suoraan euroissa, sillä se on monelle meistä paljon kilowattituntien laskeskelemista selkeämpää ja euromäärien seuraaminen tuntuu hieman konkreettisemmaltakin.

Väreen tavoitteena on myydä mahdollisimman vähän sähköä, sillä edes edullisintakaan sähköä ei kannata tuhlailla turhaan. Ihanan nykyaikainen linjaus!

 

Pakko myöntää, että motivaatio oman sähkönkulutuksen optimoimiseksi on huomattavasti suurempi, kun on nähnyt kuinka konkreettisia vaikutuksia niinkin pienillä ja arkipäiväisillä toimilla voi olla – ja vieläpä ilman, että mistään tarvitsee luopua. Jo pelkkä sähkölaskun kutistuminen on oikein houkuttava kannustin itsessään, mutta pakko myöntää, että tällaiselle pikkuruisistakin onnistumisista iloitsevalle ne sovelluksen vihreänä vilkkuvat luvut tuottavat vielä vähän ylimääräistä mielihyvää.

Turha kuluttaminen on ollut jo hyvän aikaa so last season, joten ei tuhlata ylimääräistä sähköönkään. Näinköhän päästäisiin keväällä lämpöasteiden kohotessa vielä nykyistäkin pienempiin lukemiin? Haastan mut ja sut kokeilemaan.

84

11 kommenttia

Related Posts

Uusi koti naapurissa
Kesäkeidas takapihalla
Koti juuri sellaisena kuin se on
Makuuhuoneen facelift: DIY sängynpääty
Next Post:
20 x arkihetki
Previous Post:
Diagnoosina neuloosi

Kommentit

  1. Ivy sanoo

    26 tammikuun, 2021 20:08

    Ehkä tarkennuksena tuohon kuumiin suihkuihin, että monesti vesi ei lämpiä sähköllä vaan se riippuu lämmitysmuodosta. Itsellä kerrostalossa vesi lämpiää kaukolämmöllä. Tämä ei tietysti tarkoita etteikö sitä kannattaisi säästää!

    Talvi on hyvää aikaa miettiä omaa lämmön ja sähkön kulutustaan, koska kulutus on isompaa ja myös tuotantomuodot ovat isoilla kulutusmäärillä myös epäekologisempia.

    Vastaa
    • Annika sanoo

      26 tammikuun, 2021 23:14

      Kiitos tarkennuksesta! Tarkoitin tekstissä nimenomaan sähkölämmitetyn veden kulutuksella olevan merkittävä vaikutus sähkölaskuun, vaikka lauseen olisi voinut ehkä muotoilla toisella tavalla 🙂 Mutta milläpä se sitten ikinä lämpeääkään, niin säästää kannattaa silti.

      Vastaa
  2. Laura Linnea sanoo

    27 tammikuun, 2021 11:44

    Hyviä vinkkejä! Meillä oli edellisessä asunnossa sauna ja se lämpesikin melkein joka päivä. Mentiin saunaan aina kun se oli noin 80 astetta ja pistettiin parien löylyjen päästä kiuas pois päältä. Kivet kuitenkin pysyvät niin kuumana, että saatiin lämmintä löylyä loppusaunan ajaksi, vaikka siellä viihtyisikin jopa tunnin. Helppo kikka säästää sähköä, jos ei ole ihan pakko saada niissä polttavan kuumissa löylyissä kärvistellä!

    Tulipa ikävä saunaa. Millon se saadaan standardiksi myös ulkomailla oleviin asuntoihin!? ?

    Vastaa
    • Annika sanoo

      27 tammikuun, 2021 15:16

      Sauna kotona on kyllä ihana juttu. En oo jotenkin aiemmin osannut niin kaivata sitä, kun en oo asunut saunallisessa kämpässä kotikotoa muuton jälkeen, mutta nyt viimeisimmän muuton jälkeen sauna nousi nopeasti lempikotijuttujeni kärkikahinoihin! Varsinkin näin talvella on ollut parasta lämmittää sauna, käydä kunnon kävelyllä pakkasessa ja hypätä löylyihin heti kotiinpäästyään 🙂

      Toi teidän meininki kuulostaa kyllä tosi fiksulta! Meillä on saunassa sellainen kätevä ajastin, joka napsautetaan aina lämpenemään 80 asteeseen ja se sammuu itsestään tietyn ajan jälkeen. Heti muuton jälkeen kokeiltiin sauna-amatööreinä nostaa lämpöä lähemmäs 100 asteeseen (vastoin edellisen asukkaan suosituksia), mutta saatiin aikaiseksi ainoastaan aivan liian kuivat löylyt ja heti seuraavalla kerralla palattiin takaisin hyväksitodettuun 80 asteeseen 😀

      Vastaa
  3. Pinja sanoo

    29 tammikuun, 2021 01:30

    Olipas kiva yhteistyö! Ja hyviä vinkkejä varmasti monelle 🙂

    Vastaa
    • Annika sanoo

      2 helmikuun, 2021 13:50

      Tää yhteistyö keräsi erityisesti Instagramissa yllättävänkin paljon positiivista palautetta, joka lämmitti (tietysti) kovasti mieltä <3 Kiitos!

      Vastaa
  4. Karoliina sanoo

    29 tammikuun, 2021 14:12

    Kiitos vinkeistä! ? Mä oon sitten taas se puhelinmyyjien kauhu, joka saa suurta nautintoa niin puhelin-/nettiliittymien kuin sähkönkin kilpailuttamisesta. ? Ja hei asiasta aivan toiseen: joko oot löytänyt jonkun korvaajan sille Lumenen luottoripsarille? ?

    Vastaa
    • Annika sanoo

      2 helmikuun, 2021 13:56

      Hahaha, ihana! Meitä on moneen junaan. Mä välttelen puhelinmyyjille vastaamista ihan vaan siksi, että oon välillä tosi huono sanomaan ei ja sen vuoksi oonkin joskus tilannut puhelinmyyjältä jotain, mitä en olisi loppujen lopuksi edes halunnut tilata (lol). Onneksi sen sai silloin peruutettua – sen jälkeen oon ollut puhelinmyyjille tiukempi 😀

      Ja kuule, en oo! Tosi harmillista. Oon testaillut paria eri tuotetta, joista mikään ei vaan oo yltänyt sen vanhan suosikin tasolle. Koska ei oo myöskään mitään järkeä ostaa uusia purkkeja jatkuvasti, niin oon tyytynyt käyttämään niitä keskinkertaisia pois alta, ettei kaapit olisi pian kehnoja ripsareita pullollaan. Viimeisimpänä ostin Benefitin Roller Lashin (minikoossa muuten – mikä mahtava keksintö etenkin uusia tuotteita etsiessä, sillä jos se ei sopisikaan, niin se on nopeasti käytetty pois), joka on ollut testaamistani selkeästi paras, muttei siltikään ihan täysin sitä mitä etsin. Toivottavasti vielä jossain vaiheessa tulisi päivä, jolloin me vanhan ripsarin kaipaajatkin löydettäisiin vähintään yhtä hyvä korvaaja sille 🙂

      Vastaa
  5. Ulpu sanoo

    29 tammikuun, 2021 22:36

    Tosiaan tuo lämmitysmuoto vaikuttaa tosi paljon sähkölaskun määrään! Ero voi olla huima kaukolämmöllä lämpiävään kerrostaloasuntoon. Toisaalta kesällä onneksi lämmitykseen ei juuri kulu mitään. Itse huomasin myös eroja sähkön kulutukseen kun vanha keittiö rempattiin ja tilalle tuli energiapihimmät laitteet, niihinkin kannattaa satsata!

    Vastaa
    • Annika sanoo

      2 helmikuun, 2021 14:00

      Ihan totta puhut! 🙂 Näin sähkölämmitteisessä talossa eletään just tähän aikaan vuodesta sitä kaikkein ”kalleinta” aikaa, kun kovien pakkasten myötä kotia on pakko lämmittää vähän enemmän, mutta ilokseni ollaan jopa siitäkin huolimatta päästy näiden postauksen toimien ansiosta merkittävästi pienempiin sähkölaskuihin kuin silloin ensimmäisenä kuukautena, jolloin lämpötilat olivat vielä suhteellisen korkealla ja (vanhan sopimuksen) sähkölaskumme hipoi silti taivaita. Onneksi se on nyt historiaa ja kesää kohden laskut kevenevät varmasti entisestään 🙂

      Vastaa
  6. Hese sanoo

    10 toukokuun, 2021 17:30

    Hei Ulpu. !
    Uusien ja vanhojen koneiden energia kulutus eroaa,mutta uuden koneen hinnalla saa sähköä 20-25 vuotta. Meillä on kohta 30v vanhat kylmäkoneet,toimii niin hyvin ja varaosat lähes ilmaisia. Uudet koneet maksaisivat n 2300€ , en vaihda todennäköisesti elinaikanani.

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Search

annikaollila

Viikonlopun valohoito 💆🏻‍♀️ Viikonlopun valohoito 💆🏻‍♀️
1. Viherkasveissani vallitsi ripsiäisinvaasio ja 1. Viherkasveissani vallitsi ripsiäisinvaasio ja kävin tuholaisten kimppuun petopunkkien kanssa. Ajatus ällötti ensin, koska punkit, mut turhaan – ne hoiti hommansa, enkä vastoin pelkojani löytäny niitä vilistämässä ympäri kotia. Hyvää työtä, punkit 🤝🏻

2. Tammikuussa jäin koukkuun ristikoihin ja jääkaapintyhjennysnuudeleihin, eli pikaruokaan, johon saa upotettua kaikki kaapin jämäkasvikset.

3. Viikottainen keramiikkatyöpaja on palannut arkirytmiin. Onneks kaapeista ei löydy ihan kovin montaa kippoa ja kuppia ennestään…. 

4. Jo se on upeeta, ettei aamulenkkejä oo tarvinnu tehdä enää pilkkopimeessä, mut tää bonari lämmittää mieltä vähintään yhtä paljon.

5. Lempparityyppi ei meinnanu pysyä pöksyissään, kun lenkkimiljöönä oli parin sateisemman viikon jälkeen tää. (Feel you, Luka.)

6. Laitoin maustelaatikon uuteen uskoon 🫙 Ennen-kuva jäi ottamatta, mut voitte kuvitella miltä näyttää 40 maustepurkkia ja -pussia sikin sokin pienessä laatikossa. Ei kovin tyydyttävältä – toisin kuin tää lopputulos.

7. Arkiruokakerhon menussa hodaribuffa. @makuliha’n kasvisnakki oli tosi hyvä! 🌭
Mainos @postigroup x @helsinkimissio 💌 Tuntemat Mainos @postigroup x @helsinkimissio 💌 Tuntemattoman hymy tai lämmin ele voi joskus pelastaa päivän. Tänä ystävänpäivänä ihan pienellä teolla voi antaa hetken, jota muistellaan parhaimmillaan pitkään. 

Kirjoita ystävänpäiväkortti lämpöä ja rohkaisua kaipaavalle nuorelle ja tiputa se postimerkin kera postilaatikkoon, niin Posti kuljettaa sen HelsinkiMission kanssa ystävänpäiväksi sitä kaipaavalle hankkeessaan nuorten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä vastaan. Kortit löytävät perille näillä tiedoilla:

Posti Oy
Ystävänpäivä 
PL 7230
00002 Helsinki

Nuorille toimitettavat kortit tulee lähettää 1.2. mennessä, perinteisemmät ystävänpäiväkortit puolestaan 7.2. mennessä. Mä kirjoitin kortin, tee säkin niin. Ehkä tehdään sillä jonkun päivä 💐

#Ystävänpäivä #Posti #HelsinkiMissio
Haluaisin niin lisää tällasta tähän talveen. Haluaisin niin lisää tällasta tähän talveen. Ehkä pitää hurauttaa talvilomalle pohjoiseen ☃️
Oon aikonu postata nää jo monta päivää, mut e Oon aikonu postata nää jo monta päivää, mut en oo keksiny mitään sanottavaa, eikä näissä kuvissakaan varsinaisesti mitään erityistä oo. Mut sellasta se välillä on, aina ei oo ihan kauheesti sanottavaa tai mitään erityistä muutenkaan. 

Paitsi nyt kun aloin miettimään, niin toi auringonnousu oli näin tammikuussa aika erityinen. Yleensä niistä ei-niin-erityisiltä tuntuvista hetkistäkin löytynee jotain erityistä, vaikkei ihan aina sitä muistaiskaan. 

Viime viikolla toivoin täällä auringonpilkahdusta ja sen myös sain 💫
Mainos @hartwallnovelle 💙 Alkutalven sairastelu Mainos @hartwallnovelle 💙 Alkutalven sairastelukierre uuvutti salakavalasti kehon sekä mielen ja siitä toivuttuani on taas palava halu antaa omalle hyvinvoinnille sen ansaitsema huomio. Mulle se tarkoittaa mielen ja kehon kuuntelemista ja niiden ravitsemista kulloinkin kaivatuilla tavoilla, jotka saattavat vaihdella elämäntilanteesta riippuen paljonkin. Joskus se voi olla kevyttä liikuntaa, hiljaisuutta, päikkäreitä ja omaa rauhaa, toisinaan taas ystävien läsnäoloa, intensiivistä hikoilua, aamuun asti tanssimista sekä hamppareita ja irtokarkkeja. Joskus jopa näitä kaikkia sekaisin. 

Mulla on tänä vuonna ilo inspiroida yhdessä Novellen kanssa sua ja mua voimaan aidosti paremmin, mitä se sitten itse kullekin tarkoittaakaan. Avainasia on löytää jaksamistaan tukevat rutiinit ja vaalia niitä arjen keskellä. Jaoin omani stoorissa, ehkäpä kerrot siellä omasi myös mulle? 

Voidaan hyvin - sekä näin tammikuussa että sen jälkeenkin. #novelle #elämänjanoon
Load More Follow on Instagram

Copyright © 2023 Annika Ollila • Design by LuxiBee

Copyright © 2023 · Muse / Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään