Annika Ollila

  • Home
  • Contact
  • Categories
    • Ajatuksia
    • Lifestyle
    • Lookbook
    • Matkailu
  • Archives
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • Facebook
    • Instagram

Koti, Lifestyle, Sisustus • 15 elokuun, 2018

Mainio kattaus kahdelle

 

Kaupallinen yhteistyö: Arabia

 

 

 

 

 

 

 

 

Reilut seitsemän vuotta sitten ensimmäiseen omaan kotiin muuttaessani kävin elämäni ensimmäistä kertaa astiaostoksilla. Nuorena kuusitoistakesäisenä painelin halpatavarataloon, josta keittiönkaappiin päätyi neljä lautasta, neljä kulhoa, neljät aterimet ja suurinpiirtein saman verran laseja – luulinhan sen riittävän pikkuruiseen yksiöön, jossa syöjiä oli aina korkeintaan muutama. Ei käynyt silloin mielessäkään, että astioita kannattaa hankkia vähintään muutama ylimääräinen, sillä lautasten särkymisprosentti saattaa nousta korkeaksi ja pian huomaat, että kaapista löytyykin enää yksi kelvollinen. Saati se, että kerralla laatuun panostaminen saattaisi maksaa itsensä takaisin jopa yllättävänkin pian…

 

Lukemattomien vuosien aikana lohkeilleiden lautasten ja särkyneiden lasien tilalle oli tullut hankittua aina satunnaisia korvaajia ja etenkin kahden keittiön yhdistymisen myötä keittiönkaappimme sisältö oli vähän sekalaista seurakuntaa: oli pieniä ja vähän suurempiakin lautasia, satunnaisia kulhoja, lukemattomia soijakuppeja ja aasialaisia keittolautasia. Söpöjä toki nekin, mutta jos astioiden ainoa yhdistävä tekijä on se, ettei mitään oo kolmea kappaletta enempää, niin jossain on ehkä menty metsään. Arjessa yhdelle tai korkeintaan kahdelle kokatessa samaa sarjaa olevat astiat löytyi näppärästi (ellei 90% niistä maannut likaisena tiskikoneessa), mutta vähänkään suuremmalle porukalle kokatessa yhtenevää kattausta oli käytännössä mahdotonta saada kasaan, eikä mielikuvitusta tarvinnut säästellä.

 

Hetki sitten päätin luopua esimerkiksi neljästä keskenään erilaisesta valkoisesta lautasesta, joista muutama oli haljennutkin, sillä keittiöömme muutti elämäni ensimmäinen kokonainen astiasarja; Arabian Mainio Sarastus. Eli vieläpä erityisen kaunis ja käytännöllinen sellainen. Voisi melkein sanoa, että oli jo aikakin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänä vuonna ilmestynyt Mainio -sarja on erityisesti pieniä kaupunkikoteja ja tilansäästöä ajatellen kehitetty käytännöllinen astiasto. Keraamisen astiasarjan kaikki osat pinoutuvat kätevästi niin sisäkkäin kuin päällekkäinkin ja erilaiset kulhot sekä kupit soveltuvat saumattomasti ruuan säilytysastioiksi lautasten toimiessa niiden kansina. Linjakkaasti muotoillut astiat menevät kasatessa tiiviiseen tilaan ja laakeat lautaset (halkaisijaltaan max. 25 cm) mahtuvat näppärästi myös siihen kaikkein pienimpään pesukoneeseen ja ahtaimpaan astiakaappiin. Mainio -sarja on täydellinen vaihtoehto esimerkiksi ensimmäiseksi astiasarjaksi tai tyypille, joka arvostaa astioiden monikäyttöisyyttä kauneudesta kuitenkaan tinkimättä, eikä omaa välttämättä kokonaista kolmiota pelkille astioille.

 

Koska astiat soveltuvat myös uunin (sekä pakastimen) lämpötilaan, niin parhaassa tapauksessa voit selvitä sekä kokkauksesta, itse syömisestä kuin säilytyksestäkin samoilla astioilla. Paista ruoka uunissa esimerkiksi tarjoilukulhossa, laita lautanen sen päälle pitämään ruuan lämpimänä ruokailuhetkeä odotellessa ja mikäli syötävää jää yli, niin lautaskannella suljetut kulhot voi pinota siististi suoraan jääkaappiin ja siispä myös tuorekelmun kanssa taiteilu sekä turhat muovirasiat jää näiden kanssa tarpeettomaksi.

 

Sarjan pääsuunnittelijana on toiminut Arabian muotoilupäällikkö Irina Viippola, mutta ihana pilkullinen Sarastus -kuosi sai inspiraationsa Raija Uosikkisen vuonna 1965 suunnittelemasta Ivalo -koristeesta. Musta toi ajaton kuosi on piristävää vaihtelua useimmiten yksivärisiin astioihin ja enemmän kuin tervetullut lisä meidän kattauksiin, mutta mikäli yksivärinen olisi jollekkin se ainoa oikea vaihtoehto, niin Mainio -sarjan lautasia löytyy myös valkoisena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuluneiden kuukausien ensikäytön perusteella nimensä veroisen Mainio -sarjan suosikeiksini on nousseet lautasista suurimmat sekä eri kokoiset kulhot, joista löytyy sopivat vaihtoehdot vaikkapa salaatin tai pastan tarjoiluun, keittokulhoksi ja esimerkiksi dipeille tai naposteltaville. Erityisen suuri plussa myös siitä, että lautasia kansina käyttäen kaikki edellämainituista saa tosiaan säilöttyä myös kätevästi jääkaappiin, sillä meillä on yleensä tapana kokata useamman aterian ruuat kerralla. Salaateista ja dipeistä puheenollen, astiaston lisäksi myös kuvien lounassetti oli erityismainnan arvoinen…

 

Poikaystävä nimittäin pyöräytti meille mehevän vihersalaatin paahdetulla punajuurella sekä vuohenjuustolla, joka on voittamattoman helppo ja herkullinen yhdistelmä. Lohkotut, oliiviöljy-balsamiviinietikka -seoksella sivellyt punajuuret paistaa uunin 200 asteessa reilussa 20 minuutissa ja vuohenjuustosiivun pannulla ruskistamiseen menee vaan muutama minuutti. Niiden kaveriksi kun lisää kasan erilaisia salaattilajeja, vähän kurkkua, pannulla pyöräytetyt pinjansiemenet sekä tummaa balsamicokastiketta, niin suussasulava salaatti on valmis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mä tein puolestani leivän kaveriksi porkkanahummusta sekä herneminttutahnaa, joista ensimmäinen on valkosipulisuutensa ansiosta mun suosikki. Hernetahnaan tarvitset ainoastaan pussillisen pakasteherneitä, kourallisen minttua sekä oliiviöljyä ja mustapippuria, porkkanahummukseen noin kolme keitettyä porkkanaa, tölkillisen valutettuja kikherneitä, limen mehun, öljyä, valkosipulia (oman maun mukaan), mustapippuria, tahinia sekä juustokuminaa. Molemmat surautetaan sauvasekoittimella sileäksi ja voilá! Dipit sopii näppärästi juurikin esimerkiksi leivälle, vihanneksille tai vaikkapa salaatin kylkeen ja helppoja variaatioita niistä on tuhansia.

 

Tällä kertaa kokattiin kahdelle, mutta seuraavaksi ajateltiin laittaa pöytä koreaksi vähän useammalle tyypille. Ihan vaan sen kunniaksi, että nyt jokainen saa viimein samanlaisen lautasen ja kattaus tulee näyttämään kauniimmalta kuin aikoihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toivottavasti meillä on edessä pitkä yhteinen tulevaisuus!

 

Entäs te, keräättekö jotain tiettyä astiasarjaa vai koostuuko kaappinne sisältö lähinnä erinäisistä haja-astioista? Entä miltä näyttää Mainio – aika kivalta, vai mitä?

 

 

 

 

 

4

8 Comments

Related Posts

Makuuhuoneen facelift: DIY sängynpääty
Luurin läpi: viikko 22
Musta perjantai
Akryylimaalaamisen aloittamisesta
Next Post:
Mun Flow
Previous Post:
Luurin läpi: viikko 31 & 32

Comments

  1. hilja says

    15 elokuun, 2018 at 17:18

    On kyllä kaunis astiasto! Mun äidin suosituksesta aloin vinkkaamaan rippijuhlista lähtien lahjaksi astioita, ja keräilysarjaksi päätyi Arabian KoKo, joka on kivan simppeli. Kannatti toivoa, sillä nyt omilleen muuttaessa ei juuri tarvinnut ruokailuvälineistä huolehtia – tällä hetkellä voin astioiden puolesta ruokkia helposti 10 henkeä, tai vaihtoehtoisesti tiskata vähän harvemmin… 😀

    Vastaa
  2. Sanni says

    15 elokuun, 2018 at 21:57

    Itellä oli aina selvät sävelet et omaan kotiin tulee astiasto valkosta teemaa, isot kartio lasit ja hackmannin kunnon aterimet. Keräily alko 15v ja astiasto oli valmis (kaikkea 12 :D) kun kotoota pois muutti. Kylässä ja töissä voin juoda kahvini ikean mukista mut omassa kotona en voisi kuvitellakkaan. Arvostan laatua ja suomalaista ja iittalan lisäks kaapista löytyy marimekkoa.

    Vastaa
  3. Alina says

    15 elokuun, 2018 at 22:31

    Itse olen aina arvostanut kauniita, laadukkaita astioita, ja niinpä aloitin omat astiasarjan keräilyni jo 12-13-vuotiaana, juurikin iittalalla. Nyt melkein 10 vuotta myöhemmin kaapista löytyy kompakti mutta aivan minun näköinen setti sekä marimekkoa että KoKo-sarjaa. Oon niin tyytyväinen että aloitin aikaisin, ja nyt on kiva toivoa joululahjoiksi yms jos jotain lisää kaipailee:)

    Vastaa
  4. Ella says

    16 elokuun, 2018 at 07:36

    Nuo on kyllä kauniita astioita! Meillä kotona mennään juurikin tuolla kaksi yhdistettyä taloutta -tyylillä, eli äärimmäisen sekalaisella kokoonpanolla 😀

    Mua vähän harmittaa, että olet jättänyt kuviin nuo Arabia-tarrat – se ei varmaan ole tarkoitus, että ne jätetään astioihin? Toki ymmärrän, että kyse on merkin näkyvyydestä, mutta visuaalinen silmäni jäi kovasti jumittamaan tarrojen kohdalle, kun ne kuitenkin ”kuuluisi” ottaa pois 😀 Muuten jälleen kerran aivan ihanasti tehtyjä valokuvia, kiitos niistä! 🙂

    Vastaa
    • Essi v says

      20 elokuun, 2018 at 07:34

      Mä en kyllä oo ottanut omista pois ihan van laiskuudesta. Eikö ne laseissa oo aitouden varmistajina, eli jos haluaa myydä kannattaa jättää? Eiköhän toi oo jokaisen päätettävissä, miten tekee.

      Vastaa
  5. Ida says

    16 elokuun, 2018 at 13:00

    Mulle ruvettiin keräämään jo 10 vuotiaana pentikin vanilja astiastoa. Olihan se melko tylsää teininä saada aina synttärilahjaksi niitä pirun kippoja ja kuppeja, mutta nyt kun muutti omilleen niin oli melko ihanaa kun ikeasta ei tarvinnut käydä ostamassa kun vessaharja ?
    Vitsi kaikissa astioissa sais olla tollanen kasaamisjuttu, kuinka kätevää olis!

    Vastaa
  6. J says

    16 elokuun, 2018 at 18:18

    Meiltä löytyy myös Arabian Mainio sarjaa juuri tällä mustavalkoisella kuosilla. Se on mun mielestä jotenkii tosi raikkaan näkönen. Muuten meiltä löytyy Arabiaa ja Iittalaa. Väreinä just mustavalkosta (-:

    Vastaa
  7. Olivia says

    18 elokuun, 2018 at 12:30

    Tää on kyllä tosi kaunis astiasto! Kauniisti kuvattu ja toteutettu postaus.

    Itse olen vähän 50/50 ihminen. Keräilen Iittalan Taika- sekä Kastehelmi-sarjoja, mutta löytyy sieltä kaapista myös hajanaista kippoa ja kuppia Iikean murokulhoista Mäkkärin cocislaseihin.. 😀

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arkistot

Search

Kesäretkellä all good. Kesäretkellä all good.
Sanon ”tää on paras aika vuodesta” vähintä Sanon ”tää on paras aika vuodesta” vähintään kerran jokaisena vuodenaikana, mut tää se ihan oikeesti taitaa olla. Siis tää, kun kesäloma alkaa ja kaikki ihana joutilaisuus on vasta edessä. Ainakin näin lomanaloituspäivänä tuntuu siltä, etten vois kuvitellakaan mitään parempaa 🥹🥹🥹
Kaupallinen yhteistyö Scandic Hotels // Otin viik Kaupallinen yhteistyö Scandic Hotels // Otin viikonloppuna pienen varaslähdön kesälomailuun, kun hurautin ystäväni luokse Tampereelle ja pyhitettiin vuorokausi yhdessäololle, rentoutumiselle ja hotellielämästä nauttimiselle. Edellisestä kerrasta hotellilakanoissa olikin jo tovi!

Scandic Tampere Stationin mukava sänky houkutteli lopulta niin paljon, että vaihdettiin illallissuunnitelmat lennosta take away-hamppareihin, leffailtaan ja pitkiin yöuniin. Seuraavana aamuna nautittiin arjen luksuksesta eli hotelliaamiaisesta ja juotiin vielä toiset kahvikupilliset sängyssä ennen kuin oli aika palata todellisuuteen. Staycation, mikä ihana konsepti! 

Tää oli täydellistä tähän hetkeen. Jos kaupunkilomaltaan kaipaisi kuitenkin vähemmän makoilua ja enemmän tekemistä, niin kurkkaa stoorista muutama vinkki Tampereelle! #scandictamperestation #scandichotels #lähilomanen #staycation
Tän kodin iltavalo on tehny musta kolmessa viikos Tän kodin iltavalo on tehny musta kolmessa viikossa iltaihmisen
Keramiikkaa, 5 euron pionikimppuja (@lidlsuomi 💘) ja muuta kivaa kesäkuulta.
Kaupallinen yhteistyö @valiofi 🍓 Elämäni suu Kaupallinen yhteistyö @valiofi 🍓 Elämäni suurimpia rikkauksia on olla vanhin perheen neljästä siskoksesta. Nuorempana en nähnyt asiaa täysin samalla tavalla, sillä sisarussuhteet harvoin ovat pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta vuosien myötä niistä on tullut suhteista korvaamattomimpia. 

Koko porukka sattuu saman pöydän ääreen nykyään harvemmin, sillä asutaan eri kaupungeissa ja nuorimmillakin on jo omat juttunsa. Jokaisesta meistä on kasvanut ihan omanlaisensa persoona, mutta silti aina voi luottaa siihen, että mitä tahansa eteen sattuukaan, niin sisko on aina siinä: tukemassa, kuuntelemassa ja ohjaamassa, kun sitä eniten tarvitsee. Onnea on siskot. 💙

Leivonta on rakkauden kieli ja harvemmin leivon ihan vaan omaksi ilokseni. Useimmiten teen sen ilahduttaakseni elämäni rakkaita – tärkeän tapahtuman kunniaksi, helpottaakseni toisen kuormaa tai kasatakseni läheiset yhteen. Tällä kertaa sain @saraollila’n ekaa kertaa kylään uuteen kotiini ja vietettiin iltapäivä yhdessä ensin leipoen ja sitten herkutellen. Nappaa ihanan vohvelikakun resepti talteen stoorista!

Copyright © 2022 Annika Ollila • Design by LuxiBee