Kaupallinen yhteistyö: Finnair
Jos ensimmäistä kertaamme Japanissa, tarkemmin sanottuna Tokiossa, pitäisi kuvata yhdellä adjektiivilla, se olisi epäilemättä ikimuistoinen. Miltei 40 miljoonan asukkaan massiivinen metropoli muistutti hetkittäin monestakin suurkaupungista, mutta oli samaan aikaan täysin omaa laatuaan.
Matkaan lähteminen jännitti. Japani on aina tuntunut mulle jotenkin kaukaiselta haaveelta ja luultavasti siksi, koska se on niin erilainen kuin mikään muu aiemmin kokemani maa. On tuntunut helpommalta lähteä johonkin tuttuun ja turvalliseen kuin kohti täysin tuntematonta. Mutta viimeistään nyt opin, että tuntemattomaan harppaaminen kannattaa aina – siitä ei voi nimittäin seurata muuta kuin hyvää. Vaikka pääkaupunki on ainoastaan pieni osa koko Japania, päällimmäisenä mieleen jäi palava halu nähdä tästä kiehtovasta maasta lisää. Tokio on yksi Finnairin viidestä Japanin kohteesta ja Finnairin päivittäisillä suorilla lennoilla pääset Tokioon yhdeksässä ja puolessa tunnissa – siispä parhaimmillaan yöunien aikana.
Nappaa alta talteen kaikki parhaat tärpit elämää sykkivään Tokioon!
Shinjuku Gyoen National Garden
The Knot Shinjuku
Majoitus
Ihan ensimmäiseksi haluan antaa hotellisuosituksen. Varasin meille huoneen Shinjukussa sijaitsevassa, uudehkosta The Knot -hotellista, sillä se vaikutti etukäteistutkailun perusteella ihan mukiinmenevältä paikalta. Ja lopulta se oli kaikkea muuta kuin ”ihan mukiinmenevä”, nimittäin yksi kivoimmista kokemistani hotellikokonaisuuksista. Nappivalinta!
Superhyvän hinta/laatu -suhteen hotelli sijaitsee mukavan rauhallisella paikalla sopivan kävelymatkan päässä Shinjukun vilkkaimmista keskittymistä ja sen lähin metro-asema on ihan vieressä. Sisustus on moderni, yleistunnelma mukava ja paikka selvästi muidenkin kuin hotellin asukkaiden suosiossa: hotellin ala-aulasta löytyy pitkä pöytä, jonka ympärille paikalliset kokoontuvat läppäreidensä kanssa työskentelemään, leipomo, josta saa joka aamu mitä herkullisimpia leipomuksia sekä kaksi laadukasta ravintolaa, jotka olivat joka ilta lähes täyteen varattuja. Testattiin kaikki edellämainituista ja ruoka jokaisessa oli ihan taivaallisen hyvää. Yksi suosikkijutuistani hotellissa oli se, että joka aamu huoneesta lähtiessämme lätkäistiin oveen kyltti simppelimmän siivouksen toiveeksi, josta sai päivittäin kiitokseksi noin 5 euron arvoisen kupongin alakerran leipomoon tai ravintoloihin käytettäväksi. 10 päivän aikana kuponkeja kertyi siis lähes 50 euron edestä!
Tokion hotelleja varatessa suosittelen olemaan tarkkana, sillä yllättävän monessa paikassa huoneet sallivat tupakoinnin ja haju on sen mukainen. Savuttomia huoneita (ja hotellejakin) kuitenkin löytyy, kunhan niihin osaa vaan kiinnittää huomiota.
Memory Lane
Alueet
Shinjuku – Yksi Tokion vilkkaimmista alueista, josta on hyvät kulkuyhteydet joka puolelle kaupunkia. Klassisen Tokion näköisestä Shinjukusta löytyy paljon ravintoloita sekä yöelämää, shoppailutarjontaa sekä hyvän hintaisia majoitusmahdollisuuksia.
Shibuya – Vilkkuvien mainosvalokylttien värittämä alue sykkii elämää vuorokauden ympäri. Shibuyassa on kaksi maailman kiireisintä juna-asemaa, loputtomasti ihmisiä sekä maailmankuulu risteys, jonka ylittää päivittäin noin miljoona jalankulkijaa.
Harajuku – Harajuku tunnetaan kirjavasta katutaiteestaan ja muotitarjonnastaan. Täältä löydät lukuisia pieniä putiikkeja, vintageliikkeitä sekä kalliimpien luksusmerkkien lippulaivamyymälöitä.
Shimokitazawa – Paikallinen Kallio, jossa on paljon trendikkäitä nuoria, suosittuja ravintoloita sekä loputtomasti toinen toistaan suurempia vintagekauppoja. Näiden liikkeiden valikoimista löydät ihan mitä tahansa bändipaidoista merkkitrensseihin, asusteista collegepuseroihin ja Leviksen farkuista… Kaikkeen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että tarjonnan ollessa huippuluokkaa myös hinnat ovat reilusti tavallisia kirppiksiä korkeammat.
Koenji – Toinen tunnelmallinen must-kaupunginosa vintagekauppojen rakastajalle.
Kappabashi – Niin kutsuttu keittiökaupunginosa, josta niin paikalliset ravintoloitsijat kuin monet muutkin ostavat keittiötarvikkeensa. Alueelta löytyy vieri vieressä olevia kauppoja täynnä mitä kauneimpia astioita, arvostettuja japanilaisia keittiöveitsiä ja muunmuassa liikkeitä, joissa joka paikassa näkyviä, muovisia ”näyteikkuna-annoksia”, tehdään. Meidän astiat ostin kaupasta nimeltä Takaso, jossa oli mukava palvelu ja paras näkemäni valikoima.
TeamLab Borderless
Koenji
Genki Sushi
Shibuya
Shirubee
Ruoka & ravintolat
Hyvän ruuan löytäminen Tokiossa on kenties helpompaa kuin missään muualla. Maailman ruokapääkaupungiksikin tituleeratusta metropolista löytyy kaikkea mitä toivoa saattaa ja vähän enemmänkin. Ruuan yleinen taso Tokiossa on huippuluokkaa ja mihin tahansa päädyitkään syömään, niin suurella todennäköisyydellä valinta on onnistunut. Me ei syöty 10 päivän aikana yhtäkään huonoa ateriaa – edes niinä kertoina, jolloin päädyttiin kelmeävaloisen rappukäytävän läpi toisessa kerroksessa, painavan oven takana, sijaitsevaan piilossa olevaan paikkaan, jossa menut olivat ainoastaan japaniksi.
Ravintoloita kaupungissa on käytännössä joka ikisellä kadulla sekä kujalla ja vieläpä monissa eri kerroksissa. Jos et ehdi tutustua ravintolatarjontaan etukäteen, niin aina varma valinta hyvän ruuan pariin löytämiseen on bongata kadulta jono ja liittyä sen jatkoksi. Jonojen ei kannata antaa säikäyttää, sillä ne liikkuvat supernopeasti ja palkintona on satavarmasti herkullista ruokaa. Jos taas löydät etukäteen ravintolaan, johon haluaisit ehdottomasti päästä, niin pöytävarauksen tekeminen on suositeltavaa. Monissa paikoissa varaukset otetaan vastaan ainoastaan japaniksi ja sitä varten voi pyytää apua vaikka hotellin henkilökunnalta.
Mitä sitten kannattaa syödä? Supertuoretta sushia, täyteläisiä ramen-keittoja, yakitori-vartaita, gyozoita ja muita japanilaisia herkkuja, kuten esimerkiksi shabu shabua, okonomiyakia ja katsudonia.
Meidän ravintolasuositukset
Ichiran Ramen (useampi sijainti) – Supersuosittu ketjupaikka, joka on herkullisten rameneiden lisäksi myös hauska kokemus – perinteisten pöytien sijaan ravintolassa on väliseinillä varustetut tiskit, jossa saat ryystää keittosi ihan omassa rauhassa.
Shirubee (Shimokitazawa) – Tunnelmallinen izakaya, johon paikalliset kerääntyvät iltaisin herkuttelemaan. Tää oli kokonaisuutena meidän reissun suosikkiravintola!
Rokurinsha (Tokyo Station) – Tokion päärautatieasema on, yllättävää kyllä, pullollaan toinen toistaan parempia ravintoloita. Täällä syötiin reilun puolen tunnin jonotuksen jälkeen elämämme parhaat ramen-keitot. Paikan ylivoimaisesti suosituin annos on tsukemen ramen, jossa nuudelit dipataan kastikemaiseen liemeen.
Han No Daidokoro Bettei (Shibuya) – Laadukas yakiniku-illallispaikka Shibuyan sydämessä.
Sushi Zanmai (useampi sijainti) – Laadukasta sushia edulliseen hintaan. Joissain ketjun toimipisteissä sushit valmistetaan ainoastaan tilauksesta, toisissa istutaan pyörivän liukuhihnan ääressä.
Katsudon ya-Zuicho (Shibuya) – Ainoastaan muutaman ihmisen sisäänsä mahduttava ravintola, jonka listalla on vain yksi annos – taivaallinen katsudon.
Kuriya (Shinjuku) – Paikallisten suosima kellariravintola, jossa kaikki syömämme oli erinomaista – erityissuositukset sashimeille, kara-agelle ja salaateille. Ei se kaikkein edullisin paikka, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen.
Sushi Dai (Tsukiji Market) – Kaupungin parhaaksi tituleerattu, Michelin-tähden omaava, sushiravintola, johon saa jonottaa ajan kanssa. Paikka aukeaa 5:30 ja sulkee ovensa monesti jo aamupäivällä tuotteiden loputtua.
Menya Musashi (useampi sijainti) – Vielä yksi ramensuosikki, joka löytyy muutamista paikoista ympäri Tokiota. Roppongin ravintolasta saa (kuulemma) herkullista vegaaniramenia!
Harajuku
Chuo Park
Burn Side St. Cafe
Nähtävää & koettavaa
Memory Lane – Shinjukussa sijaitseva supertunnelmallinen kuja, jonka varrelta löytyy toinen toistaan suositumpia yakitori-ravintoloita sekä pikkuruisia kuppiloita. Istahda vaikka muutamaankin eri paikkaan nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta!
Shibuya Crossing – Maailman kiireisimmän risteyksen ylittää jokaisilla valoilla keskimäärin 2500 ihmistä. Ihmettele muurahaiskekomaista ihmisvilinää yläilmoista vaikkapa Mag’s Park -kattoterassilta tai Shibuya Tsutayan Starbucksista.
Shinjuku Gyoen National Garden – Aivan Shinjukun vilkkaimpien keskittymien vieressä sijaitseva superkaunis puutarhakeidas, jossa nauttia luonnosta ja rentouttavasta hiljaisuudesta. Sisäänpääsymaksu on muutaman euron luokkaa.
TeamLab Borderless – TeamLab-kollektiivin digitaalinen taidenäyttelykokonaisuus, jonka kokemista suosittelen lämpimästi. Suuntaa paikalle heti aamulla ovien avaudutta tai kolmen jälkeen iltapäivällä välttääksesi pahimmat ruuhkat. Liput (n. 25€) kannattaa ostaa etukäteen netistä!
Tokyo Metropolitan Government Building – Rakennuksen näköalatasanteelta on kenties parhaimmat näkymät kaupungin yli, eikä sisäänpääsymaksua ole. Varaudu kuitenkin jonottamaan, sillä paikka on todella suosittu.
Onsenit – Japani on tunnettu rentouttavista kuumista lähteistään, eli onseneistaan, joista pääsee nauttimaan joko keskellä kaupungin vilinää tai luonnon rauhassa. Muista peittää tatuoinnit mennessäsi, sillä monet kylpylät kieltävät tatuoitujen sisäänpääsyn kokonaan.
Rokurinsha (Tokyo Station)
Harajuku
Katsudon ya-Zuicho
Kappabashi
Käytännön vinkkejä
Lentokentältä hotellille – Naritan kentältä on jonkin verran matkaa keskustaan ja se kannattaa taittaa junalla (Narita Express tai Skyliner) ajan sekä etenkin rahan säästämiseksi. Yhdensuuntainen junamatka keskustaan kustantaa noin 30 euroa. Maaliskuusta 2020 alkaen Finnair lentää myös Hanedan kentälle, joka sijaitsee lähempänä Tokion keskustaa.
Taskuwifi & sim-kortti – Vuokraa heti maahan saapuessasi taskuwifi tai hanki lentokentän automaatista paikallinen sim-kortti, jotta netti on käytössäsi myös hotellin ulkopuolellakin. Se helpottaa suurkaupungissa suunnistamista huomattavasti.
Suica-kortti – Osta ladattava metrokortti, joka helpottaa matkustamista. Me ladattiin puhelimiimme kätevät Suica-sovellukset, jotka piipattiin koneisiin aina metroon mennessä ja joihin oli helppo ladata arvoa vaikka liikkeellä ollessa.
Kohteliaisuus – Japanilaisten kohteliaisuus on ihan omaa luokkaansa ja kiittely sekä pahoittelu on joka tilanteessa vuolasta. Esimerkiksi kävellessä syömistä pidetään Japanissa epäkohteliaana, kuten myös julkisissa kulkuvälineissä metelöimistä – puhelut ja äänekkäät keskustelut kannattaa siis hoitaa jossain muualla.
Pidä mukana käteistä – Monissa paikoissa suositaan käteistä, joten sitä kannattaa pitää jatkuvasti mukana. Mukaan kannattaa varmuuden vuoksi varata myös luottokortti.
Älä jätä tippiä – Kuten toisin voisi olettaa, Tokiossa tippaaminen koetaan monissa paikoissa epäkohteliaaksi ja siitä saatetaan jopa kieltäytyä.
Shimokitazawa
Menya Musashi
Toivottavasti tästä listauksesta oli apua Tokio-ensikertalaisille ja mikseipä muillekin kiinnostuneille!
114
Sara sanoo
Upean näköistä! Tuli kauhea Japani-kuume… Mutta jäin miettimään, että onkohan mitään järkeä lähteä Tokioon, jos pelkää valtavia väkijoukkoja? Niitä ei taida oikein siellä päästä pakoon.
Annika sanoo
Siellä oli kyllä upeaa!
Mä mietin tota samaa ennen lähtöä, sillä en oo itsekään tungoksen ja suurien väkijoukkojen ystävä. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä vaikka väkimäärä oli (lähes) joka paikassa suuri, niin sen suhteen ei tullut kertaakaan sellaista fiilistä, että alkaa ahdistamaan tai että tää on nyt ihan liikaa. Kuten postauksessa mainitsin, japanilaiset ovat kohtelias kansa ja esimerkiksi ruuhkaisimmillakaan metro-asemilla ei joutunut kertaakaan ”tungosrysään”, sillä kaikki jonottavat joka paikkaan ennennäkemättömän kuuliaisesti. Jossain vaiheessa ihmettelin itsekin sitä, kuinka suurista ihmismääristä huolimatta väenpaljous tuntui superhyväkäytöksisten ihmisten ansiosta huomattavasti olemattomammalta ”ongelmalta” kuin lukuisissa pienemmissä kaupungeissa 🙂
Pinjamariia sanoo
Upeita kuvia ja mielenkiintoisia vinkkejä! 😮 Jos minäkin joskus…
Annika sanoo
Kiitos paljon, Pinjamariia! <3 Japanista tuli heti ensinäkemällä suosikkimaitamme ja toivon, että päästään vielä joskus kokemaan se yhdessä uudelleen - seuraavalla kerralla voitaisiin käydä Tokion lisäksi vaikkapa Osakassa ja/tai Kiotossa. Luotijunamatka Tokiosta Kiotoon kestää vaan reilut kaksi tuntia!
Minea sanoo
Ihania kuvia! Hyödyllisiä vinkkejä, toivottavasti pääsis joskus hyödyntämään 😉 Sellanen kyssäri, että mistä toi sun ruskearuudullinen takki on? Se on tosi kiva!
Annika sanoo
Kiitos – tosi ihana kuulla, että nää oli hyödyllisiä! 🙂
Ruudullinen takki on H&M:stä alkusyksystä ostettu.
Henna sanoo
Miten tuolla pärjäsi englannilla noin yleisesti? Itseä Japani kiinnostaa, mutta kielimuuri huolestuttaa 😀
Annika sanoo
Tosi hyvin! Väenpaljouden lisäksi tää oli toinen mua etukäteen mietityttänyt asia.
Jotkut puhuivat englantia paremmin kuin toiset (kuten jokaisessa ei-englanninkielisessä maassa yleensäkin), mutta ilman japaninkielen taitoa pärjäsi täysin ongelmitta. Esim. metroasemien kyltit on aina englanniksi ja julkisten kulkuvälineiden kuulutuksetkin on tosi selkeällä englanninkielellä. Ainoa ”ongelma” oli se, että moni ravintola vaati pöytävaraukset ainoastaan puhelimitse japaniksi, joten siihen täytyi tarvittaessa pyytää apua hotellin henkilökunnalta – tosin melkein joka paikkaan päästiin myös ilman varauksiakin. Myöskin ravintoloiden nimet luki yleensä japaniksi (jolloin oikeaa paikkaa etsiessä oli kätevintä katsoa paikan julkisivun kuva Googlesta 😀 ), mutta esimerkiksi englanninkieliset menut oli lähes joka paikassa saatavilla.
Kielen suhteen ei siis ollut käytännössä lainkaan ongelmia, eli mikäli Japani vaan kiinnostaa, niin en vaivaisi tolla sen enempää päätäni! 🙂
S sanoo
Jouduitko sä peittelemään tatuointejasi Tokiossa?
Annika sanoo
Mulla ei oo pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden ulkopuolelle jääviä tatuointeja ja koska sää oli useimpina päivinä vähän viileämpi, niin ne jäi automaattisesti vaatteiden alle piiloon 🙂
Aiheesta löytää googlaamalla paljonkin juttua ja ymmärtääkseni siihen liittyvä ilmapiiri on kehittynyt viime vuosina vähän positiivisempaan sekä sallivampaan suuntaan, mutta onseneissa, kuntosaleilla ja rannoilla ne on varmuuden vuoksi hyvä peittää.
Emma sanoo
Japanin matka kyllä kiinnostaa ja oon jo pitkään miettinyt sitä. Tämä kyllä nosti sen ylös. Pitää varmaan alkaa säästämään rahaa että pääsisi ehkä jopa ens vuonna. 😀
T sanoo
Kiitos hienosta jutusta ja erityisen kauniista kuvista
Kalle Alajärvi sanoo
Kuvat ovat aivan mahtavia, tilanteet ja tunnelma on saatu vangittua kuviin todella hyvin, melkein odottaisi että joku kurkkaa kuvasta ja kutsuu mukaansa 😉 Kumpa oma matka Tokioon/Japaniin toteutuisi jo pian… Onneksi saa nauttia jo nyt muiden hetkistä matkoillaan.