Kaupallinen yhteistyö: Werner Söderström Osakeyhtiö
Tänään on pitkästä aikaa lukusuositusten aika! En edes kykene muistamaan, milloin olisin viimeksi vinkannut täällä kirjajutuista. Se taitaa olla merkki siitä, että aikaa on vierähtänyt aivan liian kauan.
Viimeisten parin vuoden aikana oon päässyt pidemmän tauon jälkeen kunnolla kiinni lukemisen ihanuuteen. Lenkillä musiikki on vaihtunut yhä useammin äänikirjoihin, nukkumaanmenoa edeltävä puhelimen päämäärätön selailu kirjaan ja luenpa välillä jopa julkisissakin matkaa tehdessäni. Ensimmäisenä mainitut vaihtoehdot ovat helppoja, mutta jälkimmäiset taas niitä, joista oikeasti saan jotain.
Vuoden epävirallinen lukutavoitteeni on ollut tarttua myös muihinkin kirjoihin kuin niihin, jotka tuntuvat ensimmäisessä hetkessä kaikkein turvallisimmilta – tällaisen varsin mukavuudenhaluisen lukijan on nimittäin helppoa jumittua yhden suosikkigenren tai -kirjailijankin pariin. Kuukausittaisen lukupiirimme ansiosta oon onnistunut tässä tavoitteessa jopa yllättävänkin hyvin, sillä sitä kautta eteen on sattunut monia sellaisiakin kirjoja, joihin en ehkä omatoimisesti osaisi tarttua. Kaikkiin en oo rakastunut, mutta ihan jokaisen jälkeen on ollut sellainen fiilis, että onneksi luin. Harvoin kirjaa käsistään laskiessaan sitä miettii ylipäätäänkään, että olisinpa käyttänyt tämän ajan toisin, kuten lähes kaikkien, aivan liian pitkäksi venähtäneiden, someskrollaustuokioiden jälkeen käy.
On ollut huikean palkitsevaa päästä työskentelemään yhdessä WSOY:n kanssa, sillä se on antanut mulle roppakaupalla varmuutta siitä, ettei tarvitse olla satoja haastavia romaaneja vuosittain lukeva, intellektuelli kirjakonkari voidakseen nauttia lukemisesta saati puhuakseen kirjoista julkisesti. Valehtelisin väittäessäni, etteikö kirjoista puhuminen olisi ollut mulle haastavaa, sillä vieläkin löydän itseni silloin tällöin pohtimasta, että osaanko kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin tai käyttää tarpeeksi monipuolista sanavarastoa kirjoista puhuessani. Eräästä kesäisestä keskustelusta mieleeni jäi erityisesti se, ettei mikään ole tehnyt lukemiselle ja lukemisesta puhumiselle enemmän hallaa kuin mielikuva siitä, että niin tehdessään pitäisi olla edellä mainitun kaltainen tyyppi. Siihen fraasiin palaan mielessäni aina silloin, kun meinaan jännittää kirjoista puhumista liiaksi.
Tässä houkutteleva kokoelma keskenään varsin erilaisia kirjoja, joita kaikkia yhdistää yksi teema; tyttöys, naiseus ja sen muutokset eri elämänvaiheissa. Huumaavia tarinoita, järkyttäviä kertomuksia, napakkaa tietoa sekä vähän kevyempää viihdettä – tästä listasta löytyy varmasti jokaiselle jotain!
Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä
”Kaksi vuotta ennen kuin isäni muutti pois kotoa, hän sanoi äidille, että olin tosi ruma”, kuuluu uunituoreen romaanin ensimmäinen lause ja jo se herättää mielenkiinnon. Miten isä voi sanoa tyttärelleen jotain noin hirveää? Mitä seuraavien vuosien aikana ylipäätään tapahtuu? Aikuisten valheellinen elämä on rehellinen kasvukertomus nuoresta Giovannasta yhteisössä, jossa mies määrittelee naisen arvon. Ferranten ensimmäisessä rakastetun Napoli-sarjan jälkeisessä romaanissa kuvataan taidokkaasti ihmisyyttä koko laajana kirjonaan – myöskään niitä ei-niin-imartelevia piirteitä, kuten kateutta ja itsekkyyttä, unohtamatta. Tää on juuri niitä kirjoja, joka vetää mukaansa tarinan italialaisiin maisemiin (toimii myös akuuttina reissukuumeen lievittäjänä) ja jota et malttaisi laskea kädestäsi ennen vihoviimeistä riviä.
Dolly Alderton: Kaikki mitä tiedän rakkaudesta
Brittitoimittaja Dolly Aldertonin omaelämäkerrallinen esikoisteos on kevyt ja helppolukuinen kirja itsensä hyväksymisestä, etsikkovuosista ja ystävyyden käsittämättömän suuresta voimasta. Erityisesti ystävyydestä kirjoitetaan teoksessa niin lämpimästi, että tekisi heti mieli soittaa omille ystäville ja kiittää kaikesta. Pystyin samaistumaan tähän kirjaan niin vahvasti, että se imaisi mut aikamatkalle elämäni ikimuistoisimpiin aikoihin – niihin, jotka ovat viihdyttäviä näin kirjasta luettuna, mutta varsin kuluttavia itse elettynä.
Vuonna 1969 pohjoiscarolinalaisen kylän suolta löytyy kultapojan ruumis ja pian epäilykset kääntyvät marskimaan reunalla yksinään kasvaneeseen ”rämelikkaan”, Kyaan. Fantasian ja realismin välimaastoon sijoittuva koskettava aikuisten satu on murhamysteeri, mutta kirkkaimmassa parrasvalossa paistattelee epäilemättä tarinan maisemat – supertaidokas luontokuvaus vie lukijan mitä henkeäsalpaavampiin näkymiin. Jo yli 100 viikkoa New York Timesin bestseller-listalla keikkunut romaani saa ympäröivän maailman unohtumaan ja jaksaa yllättää lukijan viime metreille saakka. Tämän luin oikein hitaasti nautiskellen, vaikka samaan aikaan olisinkin halunnut ahmaista kirjan yhdeltä istumalta.
Kate Elizabeth Russell: Vanessa
15-vuotias Vanessa rakastuu ensimmäistä kertaa, kun hänen elämäänsä ilmestyy poika, joka näkee hänet kokonaisena. ”Poika” on kuitenkin todellisuudessa nelikymppinen mies ja tapahtumat, joita päähenkilö luulee suureksi rakkaustarinaksi, ovatkin seksuaalista hyväksikäyttöä ja karmivaa valta-aseman hyödyntämistä. Vanessa kuvaa hyväksikäytön tunnistamisen ja tunnustamisen vaikeutta sekä ihmismielen tapaa käsitellä traumaattisia kokemuksia. Sen lukeminen tuntuu ajoittain jopa turhauttavalta, mutta ehkä juuri siksi se onkin niin tärkeää. Tämän luettuaan ymmärtää vähän paremmin, miksi uhrit eivät aina ymmärrä olevansa uhreja.
Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset
Tietokirja, joka avaa dataan perustuvaa näkökulmaa naisten asemasta yhteiskunnastamme ja joka saa jopa puhisemaan ärsytyksestä. Näkymättömät naiset ei oo kirja, jonka vaan lukaisee vikkelästi yhdeltä istumalta, sillä tiukka data saattaa käydä puuduttavaksi, mutta se havainnollistaa erilaisten esimerkkitapausten avulla, miten maailmamme on suunniteltu miesten mittojen mukaiseksi. Näennäisesti neutraalin tilastotiedon aiheuttama tunteiden määrä yllättää, esimerkkien asetelmat eivät niinkään.
Satu Vasantola: Kaikki kadonneet
Pieni Annu joutuu eroon äidistään ja sisarestaan ja kulkee mukana enkelintekijä-isänsä salaisilla työkeikoilla, kunnes isä joutuu vankilaan ja häviää hänkin. Aikuinen Annu haluaa tietää mitä tapahtui vuosia sitten ja se kaikki avautuu niin Annulle kuin lukijallekin pala palalta. Kaikki kadonneet on romaani itsemääräämisoikeudesta ja sen puutteesta sekä isien ja äitien synneistä. Vasantolan tarkka kuvaus laittomista raskaudenkeskeytyksistä vaikuttaa (ja myös järkyttää) ja kirja heittää ilmoille eettisiä kysymyksiä hedelmöittymisestä.
Kustannustoimittaja ja yöhoitaja eivät tunne toisiaan, mutta päättävät ryhtyä kämppiksiksi asumiskuluissa säästääkseen ja päätyvät ratkaisuun, jossa he jakavat sängyn toisen nukkuessa siinä öisin ja toisen päivisin. Realiteeteistä viis, tässä on takuuvarmat ainekset viihdekirjallisuuden helmeksi! Kimppakämppä on sympaattista ja kutkuttavaa romantiikkahömppää, joka nostaa hymyn huulille. Jos kevyempi kirjallisuus kiinnostaa ja esim. Jojo Moyes iskee, niin suosittelen tätä todella lämpimästi. Tää toimii poikkeuksellisen hyvin myös äänikirjana, sillä kirjan rakentuu Tiffyn & Leonin välisestä vuoropuhelusta ja myös äänikirjassa heillä on eri lukijat.
Saara Cantell: Kesken jääneet hetket
Virva muistelee elämäänsä vanhasta valokuvalaatikosta löytyvien kuvien herättämien muistojen kantamana ja vaikka tarinat ovatkin yksittäisiä, niin vähitellen niistä muodostuu elämän mittainen kokonaisuus. Kaikesta päähenkilön kantamasta surusta ja huolesta huolimatta kieli on kaunista ja soljuvaa. Kirja on tarina sisaruudesta, ystävyydestä sekä rakkaudesta ja sen lukemisesta jäi pienestä alakulon vivahteesta huolimatta mukavan lämmin olo.
Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja
Mustalla huumorilla väritetty kevyt jännäri kertoo Koredesta, jonka pikkusisko Ayoola sattuu olemaan sarjamurhaaja. Isän kuoltua isosiskon tehtävänä on ollut pitää siskostaan huolta, joten tunnollinen Korede päätyy auttamaan siskoaan murhien peittelyssä. Taustalla kulkee suurempi tarina perheestä, sisarussuhteista ja siitä, miten sisaruksia voi suorastaan inhota ja haluta suojella samanaikaisesti. Hieman erilainen jännäri, jonka olisi toivonut olevan pidempi – nyt sen lukee helposti yhdessä illassa.
Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut
Kylmän sodan aikaan sijoittuva Tätä ei koskaan tapahtunut on kiehtova tarina rohkeista naisista rautaesiripun molemmin puolin. Se kertoo siitä, miten CIA salakuljetti Neuvostoliittoon propagandan sijaan rakkausromaanin – useiden ihmisten näkökulmista rakentuva kirja kertoo syntytarinan vaarallisen klassikkoromaanin, Tohtori Živagon, takaa. Vaikka kirjan aiheet ovatkin suuria, sen tyyli on kevyt ja viihteellinen – melkein kuin hyvää draamaa katsoisi!
Seuraavaksi lukulistallani on Haruki Murakamin uutuusteos Pimeän jälkeen, joka kuvaa maagista yötä mitä taianomaisimmassa kaupungissa, Tokiossa. Oikeasta Tokion-matkasta saa vielä toistaiseksi vain unelmoida, joten aion imeä kirjasta kaiken mahdollisen tunnelman itseeni kotoisasta lukunurkkauksestani käsin.
Haluaisin kovasti tietää, että minkä sellaisen kirjan sä oot lukenut tänä vuonna, jota haluaisit ehdottomasti suositella myös meidän muiden lukulistalle? Entä mikä näistä postauksen kirjoista on sellainen, jonka nappaisit omalle lukulistallesi?
293
Riina sanoo
Kiitos vinkeistä, näistä löytyi lukulistalle monta uutta kiinnostavaa kirjaa! Mun kirjavinkki on Jill Santopolon kirja ’Valo, jonka kadotimme’, jonka kerronta oli helppoa ja mielenkiintoa ylläpitävää luettavaa. Kirjan pohjimmainen sanoma oli pysäyttävä, ja viimeiset sivut sai kyyneleen vierähtämään silmäkulmasta <3
Annika sanoo
Tää kuulostaa aivan ihanalta ja juuri sellaiselta, josta pidän suuresti. Kiitos kun jaoit – menee ehdottomasti lukulistalle! <3
Anne-Maria sanoo
Tässä muutama tänä vuonna lukemani kirja joita suosittelen ehdottomasti lukemaan:
– Donna Tartt: Tikli (ehkä paras koskaan lukemani kirja)
– Christine Ng: Tulenarkoja asioita (koukuttava ja mukaansatempaava kertomus äitiydestä ja luokkaeroista amerikkalaisessa pikkukaupungissa)
– Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (läpileikkaus ghanalaisen yhteiskunnan ja orjakaupan historiasta)
– Sally Rooneyn kirjat (hyvin kirjoitettuja ja samaistuttavia kuvauksia nuorten ihmisten välisistä suhteista)
Annika sanoo
Ihanaa, suurkiitos vinkeistä! Ainoastaan Sally Rooneyn teokset on mulle ennestään tuttuja, mutta muut vielä vieraita. Etenkin Tikli herätti kiinnostukseni – jos kerran kehut sitä parhaaksi koskaan lukemaksesi kirjaksi, niin se ei voi olla huono. Täytyy tutustua muihinkin! 🙂
Mari sanoo
Ihana lista, ehdottomasta uusi Ferrante ja Napoli seuraavana! Suosittelen Elizabeth Stroutin kirjoja, Kaikki on mahdollista taitaa olla mun suosikki.
Annika sanoo
Kiitos vinkeistä, Elizabeth Strout menee myös listalle! Muistelen jossain vaiheessa aloittaneeni Stroutin Olive Kitteridgen, mutta en tiedä mitä sille sitten oikein kävi 😀
enni sanoo
Hei, haluaisin antaa palautetta yhteistöihin liittyen: oot yks mun lempi”vaikuttajista” kun yhteistöistä puhutaan (ja kyllä muutenkin), hoidat aina tosi hyvin ja soljuvasti muiden postausten joukkoon ja jopa sun yhteistyöpostaukset on sellasia, että niitä haluaa katsoa, seurata ja lukea! Ootko miettinyt, että tekisit sisällöntuotantoon liittyviä juttuja esim. jossain yrityksessä? Itse oon mainosalalla, ja voisin kuvitella sut hyvin tekemään myös yrityksille sisältöä 🙂
Postauksen asiaan: Mulla on vielä pari kirjaa vaille Goodreads-haaste täyttymättä, joten tästäpä saan lisää täytettä! Pari tältä listalta löytyykin jo tän vuoden luetuista ja esim. tuo ”Sisareni, sarjamurhaaja” oli yks tän vuoden lemppareita! Ehdottomasti lisää näitä, on niin samanlainen kirjamaku näköjään meillä.
enni sanoo
Ainiin ja tämän vuoden luetuista esim. suosittelisin:
The Seven Husbands of Evelyn Hugo / Taylor Jenkins Reid
Sirkka / Anni Saastamoinen
Toinen silmä kiinni / Tiina Katriina Tikkanen
Annika sanoo
Voi että, kiitos kauniista sanoista! <3 Näistä tulee kerta toisensa jälkeen vaan niin hyvä mieli. Toki myös muutenkin, mutta varsinkin näin yhteistyöjuttuihin liittyen, sillä niihin laittaa aina niin paljon aikaa ja vaivaa, että on mahtavaa kuulla, että se näkyy myös sinne ruudun toiselle puolelle.
Oon miettinyt näitä sisällöntuotantojuttuja paljonkin ja niiden tekeminen muille yrityksille olisi ehdottomasti asioita, joita mua kiinnostaisi tehdä lähitulevaisuudessa enemmän. Toistaiseksi oon tehnyt vastaavia lähinnä vaan yksittäisinä, pienempinä kokonaisuuksina ja myönnettäköön, etten oo ollut niiden tarjoamisen ja yritysten lähestymisen suhteen itse erityisen aktiivinen. Täytyisi ottaa se ihan asiaksi, sillä se voisi varmasti johtaa moniin mielenkiintoisiin ja innostaviin projekteihin 🙂
Kiitos myös kirjasuosituksista - Sirkka oli yksi viime keväänä kuuntelemistani äänikirjoista, mutta kaksi muuta ovatkin mulle ennestään vieraita!
Amanda sanoo
Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta. Alku hieman hidas, mutta kun kirjan tarinaan pääsee kunnolla sisälle on luvassa ihana lukukokemus ?
Ihania kirjavinkkejä! Moni kirja päätyy varmasti itsellekin luettavaksi. Näistä eniten mielenkiintoa herätti ehdottomasti Russelin Vanessa!
Annika sanoo
Seitsemän sisarta on kyllä kovin kehuttu! 🙂 Oon lukenut jonkun teoksen tuosta sarjasta, mutta moni niistä on vielä lukematta. Laitan korvan taakse!
Sennu sanoo
Löysin tänä vuonna Sofia Lundbergin kirjat, jotka kiilasivat kärkisijoille parhaiden koskaan lukemieni kirjojen listalla. Kirjat kuvaavat mielestäni upeasti ja koskettavasti ihmiselämää sen eri vaiheissa sekä yksilöiden elämäntarinoiden kietoutumista toisiinsa.
Annika sanoo
Uh, kuulostaa ihanalta! Pitääpä tutustua Sofia Lundbergiin tarkemmin 🙂
Sinini sanoo
Suon villi laulu oli ihana ?? Ehdottomasti suosittelen klassikkoa Donna Tarttin jumalat juhlivat öisin, pakko lukea ainakin kerran vuodessa ?
Annika sanoo
”Jumalat juhlivat öisin” oli itseasiassa yksi ensimmäisistä kirjoista, joita luin pari vuotta sitten aloitellessani paluuta kirjojen pariin 🙂
Anni sanoo
Kiitos näistä suosituksista, taas uutta luettavaa listalle!
Mun omia suosikkeja, vaikkakaan ei mitään uutukaisia: Pitkä matka paratiisiin – Leah Chishugi, Tuhat loistavaa aurinkoa – Khaled Hosseini, Prinsessa – Sean P. Sasson. Ei ehkä kevyintä luettavaa, mutta kaikki sellaisia etten meinannut saada lakettua käsistäni.
Annika sanoo
Kuin myös! Tuhat loistavaa aurinkoa löytyykin meidän kirjahyllystä, mutta muut ovat mulle vielä ennestään tuntemattomia. Laitan nekin korvan taakse 🙂
annnn sanoo
Kiitos vinkeistä. Vanessa, Kaikki kadonneet ja Aikuisten valheellinen elämä menee lukulistalle. Sisareni, sarjamurhaaja on tällä hetkellä luvussa. 🙂
Tämän vuoden paras kirja on kirkkaasti Sally Salmisen Katrina (Juha Hurmeen suomentamana). Tämä oli erittäin hyvä. Uppouduin tarinaan täysin ja se veti mukanaan. Kirja jäi vahvasti mieleeni ja aion ehdottomasti ostaa tämän kirjan hyllyyn ja lukea uudestaan. Tuntuu, että Katrina on melko huonosti tunnettu eikä se ole saanut ansaitsemaansa huomiota.
Annika sanoo
Kiitos vinkistä myös itsellesi – täytyykin ehdottomasti tutustua Katrinaan tarkemmin 🙂
Sonja sanoo
Shantaram (Gregory David Roberts) oli yllättävä ja uskomaton tositapahtumiin perustuva tarina australialaisesta vankilakarkurista, joka pakenee Mumbain slummeihin. Hän kertoo koskettavasti kirjavasta elämästä Intian suurkaupungissa. Tätä kirjaa en malttanut laskea alas, tällaista tarinaa ei voisi keksiä! Tämän luettua matkakuume Intiaan ja erityisesti Mumbaihin varmasti kasvaa.
Annika sanoo
Ai että, kuulostaa mukaansatempaavalta teokselta. Kiitos vinkkauksesta! 🙂
Sonja sanoo
Hei Annika, laitoin vahingossa nimi osioon koko nimeni edellisessä kommentissa. Voisitko ystävällisesti poistaa sukunimeni niin tämä ei jää nettiin kummittelemaan?
Kiitos paljon!
Annika sanoo
Ei hätää, se on nyt poistettu! <3
Lispe sanoo
Kiitos hyvistä vinkeistä!! Tässä mun suosikkeja:
– Viha jonka kylvät
– Punainen lumme
– Valo valtameren yllä
– Eleanorille kuuluu ihan hyvää
– Trevor Noah: Laiton lapsi
– Sarah Crossan: Yksi
Annika sanoo
Kiitos suosikkiesi jakamisesta! Eleanorille kuuluu ihan hyvää oli musta varsin sympaattinen teos <3
pilvi sanoo
Okei kiitos tästä! Kaikki vaikutti super mielenkiintoisilta ja ehkä pitää mennä kotiuttamaan kaikki kirjat…
Annika sanoo
Kiva, jos löysit tästä uutta luettavaa <3
Jenny sanoo
Suon villi laulu on ollut jo jonkin aikaa mun lukulistalla, ja tämän postauksen luettuani haluaisin lukea sen entistäkin enemmän. Ehkä joululomalla on aikaa! Tältä listalta löytyi muutama muukin kiinnostava kirja, joten kiitos vinkeistä.
Annika sanoo
Se oli ihana!
Taru sanoo
Emilia Vuorisalmen rakkauskirjat on tosi kiinnostavia. Mulla itsellä on yleensä ”nukkumaanmenokirjana” faktakirjallisuutta, kun oon ajatellut että ne nukuttaa paremmin kuin joku mukaansatempaava romaani, mut nää ei kyllä toimi siinä kauheen hyvin ku ei malta lopettaa kuuntelua ?
Hömppäkirjoista suosittelen Mhairi McFarlanen teoksia!
Annika sanoo
Hahaha, ihana! Musta tuntuu, että mä voin kuunnella ”nukkumaanmenokirjana” käytännössä ihan mitä tahansa, kunhan vaan lukijan ääni on mahdollisimman mieluista ja rauhoittavaa kuunneltavaa. Voisin silti hyvin kuvitella, että faktakirjallisuus toimisi siinä tarkoituksessa paremmin kuin joku mukaansatempaava romaani 🙂
Anni sanoo
Näitä oli kiva lukea, löytyi pari uutta lukulistalle ja jo ennestään esimerkiksi Suon villi laulu ja Kimppakämppä olivat listan kärjessä!
Omia suosikkeja viime kuukausilta:
Etaf Rum: A woman is no man
Glendy Vanderah: Where the forest meets the stars
Barbara Davis: The last of the moon girls
Diane Sutterfield: Once upon a river
Karin Slaughter: The good daughter
Alex Michealides: The silent patient
Bridget Collins: The Binding
Ja vaikka tän luinkin viime vuonna, niin Stuart Turtonin The 7 1/2 deaths of Evelyn Hardcastle oli ihan mahtava mysteeri!
🙂
Annika sanoo
Wau, mikä lista! Iso kiitos sullekin lemppariesi jakamisesta, oon laittanut nää kaikki tulevaisuuden varalle ylös 🙂
Farfalle sanoo
Kirjavinkit hyvä postaus. Mun suosikkeja tältä syksyltä ovat
Pine Emile – Tästä on vaikea puhua
Haahtela Joel – Hengittämisen taito
Aalto Reetta – Vadim