Yksi asioista, joita haluaisin tuoda tulevana vuonna enemmän blogiini, on erilaiset reseptit. Meillä kokataan paljon vaihtelevia juttuja simppeleistä arkiruuista vähän erikoisempiin illallisiin, jotka on useimmiten niin onnistuneita, että olisi melkein vääryys olla jakamatta niitä eteenpäin! Ollaan itseasiassa jopa suunniteltu erästä aiheeseen liittyvää projektia tälle vuodelle, mutta siitä mahdollisesti lisää joskus toiste…
Mä rakastan pastaa kovasti, joten vuoden ensimmäisenä reseptinä on luonnollisesti yksi uusimmista kokeiluistamme. Me luotiin viime kuussa ihanan kermainen vegaanipastaresepti erään Instagram-yhteistyön tiimoilta ja siitä tuli niin hyvää, että sitä on tullut tehtyä useasti uudelleenkin. Jaoin reseptin joulukuussa IG Storyssa, mutta koska se katosi sieltä vuorokauden kuluessa, niin ajattelin julkaista sen vielä tännekin. Pienenä lisänä mukana on ohje myös superhelppoon vegaaniseen parmesaaniin, joka sekin on oikein kokeilemisen arvoinen.
Jos osallistut esimerkiksi suosittuun tammikuun vegaanihaasteeseen, niin laita allaolevat saman tien testiin!
Kermainen herkkutattipasta (2-3 annosta):
250 g (kananmunatonta) spagettia
25 g kuivattuja herkkutatteja
2,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
1 tl misotahnaa
1 tl suolaa (ei jodioitua)
tilkka valkoviiniä
tilkka oliiviöljyä
persiljaa
sitruunaa
vegaanista parmesaania
1. Laita sienet kulhoon ja peitä ne vedellä. Anna sienien liota noin 15 minuutin ajan, kunnes ne ovat täysin pehmeitä.
2. Poista chilistä siemenet ja pilko se, valkosipuli sekä salottisipulit pieneksi. Laita samalla pasta keittymään.
3. Paista chili ja sipulit kevyesti oliiviöljyssä ja anna paistua hetki. Nosta sienet nesteestä, lisää ne pannulle ja laita mukaan ripaus suolaa ja pippuria.
4. Heitä pannulle tilkka valkoviiniä ja anna olla, kunnes neste haihtuu. Lisää mukaan myös tilkka sienistä jäänyttä nestettä.
5. Lisää pannulle kerma, misotahna sekä valutettu pasta.
6. Sekoita hyvin ja lisää tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.
7. Annostele lautasille, purista päälle sitruunan mehua ja koristele persiljalla, mustapippurilla sekä raastetulla parmesaanilla.
Vegaaninen parmesaani (Veggies don’t bite):
130 g maustamattomia cashewpähkinöitä
2,5 tl sitruunamehua
1,2 tl väkiviinaetikkaa
0,5 tl suolaa (tai enemmän oman maun mukaan)
hyppysellinen sinappijauhetta
1. Jauha cashewpähkinät tahnaksi blenderillä tai monitoimikoneella. Pähkinät muuttuvat ensin jauheeksi ja sen jälkeen tahnaksi.
2. Lisää sekaan muut ainekset ja jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja lähes taikinamaista.
3. Muotoile seos kiekoksi ja kääri se kelmuun tai muuhun ilmatiiviiseen rasiaan. Anna kiekon jähmettyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin verran tai esimerkiksi yön yli.
4. Raasta ruokaan perinteisen parmesaanin tavoin ja nauti!
Huomio: Lämmetessään parmesaani pehmenee ja sen raastaminen hankaloituu, mutta kylmetessään se kovettuu taas raastettavammaksi.
Kivoja kokkailuhetkiä!
26
P sanoo
Ihanan näköinen annos! Meinaatko osallistua tammikuun vegaanihaasteeseen? 🙂
Niklas Sundholm sanoo
Pakko laittaa testiin ?
Kati sanoo
Thumbs up vegaaniselle reseptille! Parmesaania en ookaan tajunnut ennen kokeilla, joten se ainakin menee testiin.
Sipuli sanoo
Nam! Toinen vielä iisimpi vegaanisen ”parmesaanin” resepti on sekoittaa blenderissä ravinto(/olut)hiivahiutaleita, cashew-pähkinöitä ja hitusen suolaa – toimii!
Anni sanoo
Näyttääpä herkulliselta! Erityisesti tuo parmesaanin korvike pitää laittaa testiin. Näin ravitsemustieteilijänä heräsi kuitenkin kysymys tuosta suolasta, miksi jodioimatonta? Suomalaisillahan esiintyy jodin saannissa lievää puutetta ja erityisesti vegaanit saavat monesti aivan liian vähän jodia.