Annika Ollila

  • Home
  • Contact
  • Categories
    • Ajatuksia
    • Lifestyle
    • Lookbook
    • Matkailu
  • Archives
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • Facebook
    • Instagram

Matkailu • 26 elokuun, 2018

Roadtrip Norjassa: kaikki pähkinänkuoressa

 

Palataanpa hetkeksi reilun kuukauden takaiseen Norjan-roadtrippiimme. Aihe, josta mun piti kirjoittaa heti kotiinpaluun jälkeen, mutta jonka säälittävä alkuräpellys on lopulta pyörinyt luonnoksissa kaikki nämä päivät. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan?

Täältä se nyt lopulta tulee: meidän ensimmäinen kunnon telttaretki pähkinänkuoressa. Aikaisempia postauksia aiheesta löytyy mm. täältä, täältä sekä täältä, kattava postaus retkeilystä koiran kanssa puolestaan täältä.

 

 

Ennen matkaa

Lyhyestä virsi kaunis: otettiin, pakattiin ja lähdettiin. Ei suunniteltu etukäteen sen tarkempaa ajoreittiä – päätettiin ainoastaan se, että tällä kertaa ajettaisiin ajansäästösyistä pohjoisimman Suomen sijasta Haaparantaan ja siitä Kiirunan läpi Lofooteille. Mikäli aikaa kuitenkin on, niin monien suositusten perusteella kannattanee ajaa Suomen puolella mahdollisimman ylös ja suunnata vasta sitten rajan toiselle puolelle.

Mutta vaikka ajoreittiä ei suunniteltukaan sen tarkemmin, niin kaikki muu valmistautuminen oli normaaliin reissuun verrattuna moninkertaista. Yleensä sitä vaan heittää kamat matkalaukkuun ja lähtee, mutta nyt leiriytymistarvikkeet, kahdeksan päivän ruuat, koiran välttämättömyydet ja muut varusteet oli hoidettava etukäteen tiukkaan järjestykseen, jotta kaikki sujuisi tien päällä sutjakasti. Suurin vaiva tuli siis käytännössä nähtyä ennen lähtöä, mutta huolellisen valmistautumisen ansiosta retkellä sai ottaa täysin rennosti.

 

Grunnførfjorden

Ajoreitti Henningsværiin

Vuoristolampi Heiavatnet

 

Pakkaaminen

Onnistuttiin iloiseksi yllätykseksemme pakkaamaan niin, ettei missään vaiheessa tullut tunnetta siitä, että jotain olisi jäänyt puuttumaan. (Ainakaan sen jälkeen, kun oltiin tehty ensimmäisen puolen tunnin verran matkaa ja tajuttiin, että yksi olennainen tarvike oli unohtunut lähtötohinoissa keittiön pöydälle… Onneksi oltiin vielä niin lähellä kotia, että sen hakeminen ei ollut ongelma.)

Meillä ei ollut mitään retkeilyvarusteita ennestään, joten jouduttiin ostamaan lähes kaikki matkaamme varten. Ennen varusteiden hankkimista yritettiin kysellä kaikki mahdolliset tutut ja kummien kissojen kaimatkin läpi, sillä hyvät teltat ja laadukkaat makuupussit saattaa tehdä lompakkoon suuremmankin loven, mutta koska keneltäkään ei löytynyt esimerkiksi sään- ja tuulenkestäävää telttaa, niin päädyttiin lopulta ostoksille. Ajateltiin kuitenkin, että mikäli telttailu vie mennessään ja halutaan jatkaa sitä myöhemminkin, niin hyvät varusteet maksaa itsensä pian takaisin, mutta muussa tapauksessa ne saa satavarmasti myytyä eteenpäin – etenkin nyt, kun telttaretkeily on nostanut suosiotaan huimasti.

Yöpymistä varten pakattiin mukaan sateen sekä tuulen kestävä tunneliteltta, ilmatäytteiset makuupatjat, makuupussit, ilmatäytteiset tyynyt ja makuupussilakanat. Yksi käytännöllisimmistä yöpymisvarusteista oli niinkin pieni juttu kuin silmälaput, sillä näin kesäisinhän aurinko ei laske pohjoisessa käytännössä ollenkaan ja ilman niitä olisi tuntunut pahimmassa tapauksessa siltä, kuin yrittäisit käydä yöunille keskipäivän kirkkaimmassa auringonpaisteessa. Asia, jota en ollut tajunnut edes ajatella, mutta onneksi edes toinen meistä oli.

Vaatteiden suhteen kannattaa mennä mahdollisimman käytännöllisellä linjalla. Tähän aikaan vuodesta sää on normaalisti suht viileä (keskimäärin 6-16 astetta) ja varsin epävakaa, joten kannattaa varautua siihen, että vettä voi tulla taivaalta yötä päivää ja tuulikin olla kova. Sateenkestävä asu, kevyttoppatakki, lämmin fleece/huppari/villapaita, mukavat ulkoiluhousut, liikuntaan sopivat vermeet, muutama vaihtopaita, sopiva määrä alusvaatteita sekä sukkia, uikkari, pipo, hanskat, villasukat ja huivi – niillä pärjää jo pitkälle. Sateisella säällä kannattaa varautua varavaattein, sillä märissä vaatteissa on ikävä jatkaa matkaa. Otin mukaan myös yhdet farkut ja vähän siistimmän neuleen ihmisten ilmoille menoa varten ja niille tuli käyttöä, kun eräänä päivänä päätettiin poiketa ravintolaan lounaalle (joskin suurin osa ihmisistä oli sielläkin retkeilyvarusteet päällä). Kenkinä mulla oli tennarit sekä vaelluslenkkarit, sateisemmalla kelillä kumpparit olisi tarpeelliset. Ensi kerralla ottaisin mukaan myös jalkaan sujautettavat sandaalit, jotka on leiriytymistilanteissa (villasukkaan yhdistettynä) kätevät ja menee samalla esim. yleisiä suihkuja käytettäessä.

Käytännön tarvikkeista kätevimmiksi osoittautui kokoontaitettavat retkituolit, autolaturit, järeä virtapankki, suuret juomapullot, mikrokuitupyyhkeet ja kameran jalusta. Ota mukaan myös vessapaperit, muovipussit ja jätesäkit, joista viimeisimpiä saa käytettyä myös teltan eteisessä maan ollessa märkä. Meikit kannattaa suosiolla jättää kotiin ja ottaa mukaan ainoastaan dödö, hammasharja, rasva sekä monikäyttöiset puhdistusliinat. Myös ensiapupakkaus kannattaa pakata kaiken varalta rinkkaan, sillä mitä vaan voi tapahtua.

 

Unstad

 

Ruoka

Ennen lähtöä suunniteltiin tulevan reissun jokainen ateria valmiiksi aamupaloista lounaisiin ja välipaloista illallisiin. Kuulostaa vaivalloiselta, mutta on loppujenlopuksi yllättävänkin simppeliä ja valmis ruokavarasto helpottaa matkantekoa huomattavasti, kun matkaa ei tarvitse taittaa ruokakauppoja metsästäen. Me tehtiin yksinkertaisesti iso kauppalista, josta löytyi jokaiselle päivälle suunnitellut ateriat ja vähän ylimääräistä, sillä no, mielummin liikaa kuin liian vähän. Otettiin varmuuden vuoksi mukaan kolme 10 litran vesikanisteria, sillä vedensaantipaikoista ei ollut etukäteen varmuutta, mutta niiden huvettua huomattiin, että esimerkiksi lukuisilta pysähdyspaikoilta löytyi juomavedentäyttöpisteitä. Kokattiin ruokamme kaasulla toimivalla retkikeittimellä, jolla veden sai kiehumaan ihan muutamassa minuutissa ja otettiin sille myös muutama varakaasusäiliö mukaan.

Reilun viikon ruokalistaltamme löytyi pääasiassa valmiskuivaruokia, jotka säilyy ongelmitta ja on helppo valmistaa pelkän kiehuvan veden avulla. Otettiin matkaan muunmuassa pussipastoja, huoneenlämmössä säilyviä keittoja, makaroonia ja riisiä, tomaattikastiketta, sipulia, tonnikalaa sekä muutama purkillinen säilykekanaa. Suurimmiksi suosikeiksi nousi kylmäkuivatut Real Turmat-retkiruuat, jotka oli tosi laadukkaita ja mausta riippumatta kaikki todella hyviä. Yksi ateria on aika hintava (noin 9€ XXL:ssä), mutta ostettiin muutamia sellaisia ns. herkkuillallisiksi ja niissä riitti kunnolla syötävää. Olin ruokien suhteen tosi skeptinen, sillä en ollut syönyt oikeestaan mitään tällaista aikaisemmin, mutta tuli todettua, että ulkona kaikki maistuu vaan niin hyvälle – jopa ne lähikaupan Pastaria-pussit. Aamuisin syötiin pääasiassa puuroa kuivatuilla marjoilla, kananmunia sekä teetä, välipaloiksi otettiin kasa erilaisia pähkinöitä, smoothiepusseja, pilttejä, riisikakkuja, energiapatukoita ja suklaata. Muutamaan kertaan käytiin matkan varrelle sattuneissa kaupoissa ostamassa mm. banaaneita sekä lisää pähkinöitä ja aina kiiteltiin itseämme siitä, että oltiin ostettu ruokamme Suomesta, sillä siellä hinnat oli korkealla ja valikoimatkin varsin kehnot.

Varsinaisten välttämättömyyksien lisäksi otettiin mukaan myös vähän herkkuja, kuten suolakurkkupurkki (ensi kerralla näitä on otettava useampi!), sipsiä, suklaalevy, pannaritarvikkeet vaahterasiirapin kanssa sekä pussillinen viiniä, jota oli kiva nautiskella aina iltaisin. Öljy, hunaja ja mausteet pakattiin puolestaa minikokoisiin matkarasioihin ja ruokailuvälineinä toimi helposti puhdistettavat retkiastiat. Mukana oli myös kevyt leikkuulauta, taitettava Leatherman-veitsi, pieni pullo tiskiainetta ja mikrokuituinen ”keittiöliina”.

 

Gimsøysand

 

Matkalla

Leiriytyminen Norjassa on helppoa, sillä Jokamiehenoikeuden mukaan saat pystyttää telttasi minne tahansa valtion maalle, kunhan lähimpään asutukseen on vähintään 150 metrin matka. Me yövyttiin mm. erään käytöstä poistuneen pikkutien päässä, tyhjän nurmikkoalueen reunassa sekä kallioilla meren tuntumassa. Ainoa ongelma teltan pystyttämisen kanssa saattaa olla maaperä – muutamaan otteeseen maa oli tunneliteltan kiiloille liian kovaa, mutta useimmiten löydettiin sopiva paikka heti ensiyrittämällä. Kahtena erillisenä yönä yövyttiin maksullisella leirintäalueella, jolloin käytössämme oli keittiöt, suihkut sekä saunatkin, muuten peseydyttiin puhdistusliinoja ja vettä apuna käyttäen tai jääkylmässä meressä pulahtaen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tavallisten puhdistustuotteiden käyttö ei oo luonnonvesissä sallittua, vaan sitä varten on erillisiä saippuoita.

Retkeillessä tärkeintä on muistaa, että se minkä luontoon viet, kannat myös itse pois. Luonnon kuuluisi jäädä leiriytymisen jälkeen tismalleen samaan kuntoon kuin se ennen saapumistannekin oli ja se onnistuu helposti, kunhan normaalia maalaisjärkeä löytyy.

Huoltoasemia Lofooteilla ei oo ihan joka nurkan takana, joten auton tankki kannattaa pitää aina suhteellisen pullollaan ja pysähtyä tankille silloinkin, vaikka polttoainetta olisi vielä jonkin verran jäljellä. Sitä saattaa olla jäljellä nyt, mutta kilometrien lähentyessä nollaa lähimmälle huoltsikalle saattaakin olla yllättävän pitkä matka.

Jotkut nukkuu vastaavilla reissuilla autoissa, joka sekin on varmasti kätevä vaihtoehto, mutta mä pidin nimenomaan siitä itse telttailusta kovasti. Siitä, kun rakennat päivän päätteeksi leirin, avaat retkituolit teltan viereen ja alat kokkaamaan illallista ulkoilmassa. Siitä, kun iltakävelyn jälkeen voit maha ruokaa täynnä kömpiä telttaan, heittää vaatteet pois ja sukeltaa lämpimän makuupussin uumeniin. Ja siitä, kun todella tunnet olevasi yötä päivää ulkona, kuulet luonnon äänet jatkuvasti ja nukahdat sadepisaroiden ropistessa teltan kattoon. Rakastan myös sitä hetkeä, kun yöunien jälkeen avaat teltan oven vetoketjun ja astut ulos raikkaaseen ilmaan aamuauringon paistaessa lämpimästi.

Itse elämä telttaretkellä on käytännössä täydellisen pelkistettyä. Kun päivät koostuu pääasiassa leirin kasaamisesta, upean luonnon ihailemisesta, kukkuloille kapuamisesta ja retkiruuan kokkaamisesta, niin oma arki stresseineen ja huolineen tuntuu käsittämättömän kaukaiselta. Voin ihan rehellisesti sanoa, että tällä lomalla pääsin ihan erilaiselle stressittömyyden tasolle kuin koskaan aikaisemmin lomalla oltuani. Suurimpia syitä sille oli varmasti esimerkiksi kaupungin vilinän puute, muiden ihmisten poissaolo ja se ihana ajatus siitä, että sulla on mukana kaikki mitä tarvitset ja voit mennä ihan minne ikinä haluat. Kuten jo jossain aikaisemminkin kirjoitin, niin tuolla luonnon keskellä ollessa elämä on vaan jotenkin niin mielettömän yksinkertaista ja pelkästään olemiseen voi keskittyä ihan eri tavalla, kun mitään ”tavallisen maailman” häiriöitä ei ole. Ei sitä turhaan sanota, että luonto on mitä mahtavin lääke stressiin.

 

Kvalvika Beach

Henningsvær

 

Kaikenkaikkiaan meidän ensimmäinen eräretkemme onnistui varsin täydellisesti ja päällimmäisenä mieleen jäi fiilis siitä, että tällaisia reissuja halutaan tehdä jatkossa enemmänkin. Vaan luonto, me ja elämisen yksinkertainen ihanuus. Jos telttaretkelle lähtö on kiinnostanut väähääkään, niin suosittelen lämpimästi lähtemään – matkamme jälkeen en nimittäin ihmettele yhtään, miksi siitä niin kovasti pidetään.

Yritin muistaa mainita kaiken oleellisen, mutta mikäli mieltä jäi askarruttamaan vielä joku kysymys, josta en tajunnut ylempänä kirjoittaa, niin kommenttiboksi on avoinna ja meiliäkin saa tarvittaessa lähettää. Toivottavasti tästä oli edes jollekin apua!

241

17 Comments

Related Posts

Uluwatu
Luurin läpi: viikko 18
Muuttopäivä
Reissuhaaveita tulevaisuudelle
Next Post:
Kolme suosikkiasua syksyyn
Previous Post:
Me toistemme silmin

Comments

  1. Riina says

    26 elokuun, 2018 at 19:25

    Kiitos paljon näistä vinkeistä! Oltiin Pohjois-Norjassa Jäämeren rannalla kesäkuussa, ja nälkä jäi Norjan-retkeilyyn….ehkä ens kesänä näiden vinkkiesi turvin uudelle reissulle….ja nyt telttaillen 🙂

    Vastaa
    • Annika says

      27 elokuun, 2018 at 11:01

      Meillä jäi kans tolta reissulta nälkä nähdä lisää pohjoista, eli varmasti tehdään tällaisia reissuja jatkossakin 🙂 Ja lämmin suositus telttailulle, se on ihanaa!

      Vastaa
  2. Nimetön says

    26 elokuun, 2018 at 20:25

    Hei! Minkä merkkinen ja mallinen teltta teillä oli? Entä makuupussit? Upeat maisemat kyllä, teillä oli mahtava retki 🙂

    Vastaa
    • Annika says

      27 elokuun, 2018 at 11:09

      Molemmat on Helsportilta ja XXL:stä ostettu! Teltta on tämä (https://www.xxl.fi/helsport-nordmarka-high-3-camp-teltta-vihrea/p/1150846_1_style) ja makuupussit muistaakseni nämä (https://www.xxl.fi/helsport-alta-spring-makuupussi-vihrea/p/1120110_1_style) – kaikkiin oltiin tosi tyytyväisiä. Hankittiin noi makuupussit ”eri puolisina” niin, että ne saa myös yhdistettyä vetoketjuilla toisiinsa 🙂

      Vastaa
  3. Riika says

    27 elokuun, 2018 at 08:58

    Seuraavaksi sitten vaellukselle erämaahan! Tän postauksen tunnelmasta huokuu että myös se voisi olla sun ja teidän juttu 🙂
    Jos jossain saa oman henkisen tietokoneen bootattua ja kasetin tyhjennettyä niin siellä

    Vastaa
    • Annika says

      27 elokuun, 2018 at 11:10

      Varmasti vielä joskus! Toistaiseksi tän kaltainen retki sopii meille paremmin, kun mua on tän vuoden aikana kiusannut sellaiset snadit selkäongelmat, enkä ehkä niiden takia lähtisi ihan vielä millekkään pitkälle vaellukselle. Mutta sekin ehdottomasti tullaan vielä jossain vaiheessa tekemään! 🙂

      Vastaa
  4. Milla says

    27 elokuun, 2018 at 10:25

    Oon suunnitellut tällaista reissua itsekin ja nimenomaan koiran kanssa, joten näistä postauksista on saanut paljon vinkkejä, kiitos siitä! 🙂 Mihin te jätitte koiran esim. ton ravintolaillallisen ajaksi?

    Vastaa
    • Annika says

      27 elokuun, 2018 at 11:13

      Mahtava juttu! Just se koiran mukaan ottaminen oli tällä reissulla yksi upeimmista jutuista ja vaikka reissu olikin kaiken kaikkiaan mieletön, niin ilman rakasta koiraa siitä olisi varmasti jäänyt puuttumaan jotain. Me syötiin se ainoa ravintolalounaamme terassilla ja siihen sai ottaa koiran mukaan, kunhan se ei ollut häiriöksi muille asiakkaille 🙂 Esim. kaupassa käydessämme Luka oli kuitenkin ihan normaaliin tapaan autossa odottamassa!

      Vastaa
  5. Elina says

    27 elokuun, 2018 at 11:17

    Moi!

    Kiitos Annika! Tää tuli niin sopivaan saumaan, kun oon itse tän viikon lauantaina lähdössä roadtrippeillen Lofooteille.
    Sain hyviä vinkkejä asioista, joita olisin itse unohtanut.. hah. En malta odottaa!
    On luvattu aika sateista säätä ensi viikolle ja ehkä vähän kylmempää, mutta enköhän mäkin teltassa pärjää.
    Mun ensimmäinen kunnon loma kymmeneen vuoteen, ja vietän sen Norjassa, oonko edes vähän fiiliksissä?!
    Enkä varmaan tuu katumaan, koska juuri sitä tällä hetkellä kaipaan. Irrottautumista arjesta ja jatkuvasta stressistä.

    Ihanaa syksyä sulle!

    Vastaa
    • Reetta says

      28 elokuun, 2018 at 16:12

      tällätavalla randomilla vastaan :–D Tulin just sunnuntaina takaisin Lofooteilta ja tosiaan kesäsäitä sateisemmat ja viileämmät säät oli ainakin mun reissun aikana siellä (tosin kesälläkin voi tietty sataa paljon haha). Anyways, nukuttiin kanssa teltassa ja ainakin vielä tarkeni ihan hyvin kunhan oli vain tarpeeksi kerroksia päällä. Mulla esimerkiksi aina kaksi villapaitaa päällä ja pipo päässä! Havaittiin erittäin hyväksi se, että laitettiin teltan sisälle patjojen alle erillinen sateenpitävä ’avaruuspeitto’, koska maan ollessa melkein jatkuvasti märkä, hohkaa se kylmyyttä teltan lävitse ja meillä valitettavasti ainakin patjat kastui pohjasta ennen tätä keksintöä. Meille sattui pari päivää jolloin tuuli oli paikoitellen melkein 20m/s, joten kannattaa vähän seurata sääennusteita (yr.no) sateen ja tuulen suhteen. Jouduttiin evakkoon autoon nukkumaan, koska meidän teltta ei varmasti olisi noin kovaa tuulta kestänyt ja jätettiin myös seuraavan päivän haikki väliin, koska noin navakassa tuulessa alkaa olla vaarallista lähteä kiipeämään jyrkkiä vuorenrinteitä ylöspäin. Mutta, ihanaa reissua sulle!

      Vastaa
  6. Sanni says

    27 elokuun, 2018 at 14:15

    Kiitos tästä. Lisäsin kirjanmerkkeihin ja tiedän mihin palaan sit ku meiän reissu on ajankohtainen. Näiden sun vinkkien myötä tuntuu, että se ehkä vielä joskus oikeasti tapahtuukin, kun reissun suunnittelu muuttu nyt n.100000 x helpommaksi.

    Vastaa
  7. Oona says

    30 elokuun, 2018 at 16:39

    Hassu kysymys, mutta kuka noi kuvat on ottanu missä ootte molemmat? XD Ei varmaan Luka kuitenkaan. 😀

    Vastaa
    • Annika says

      30 elokuun, 2018 at 16:49

      Meillä oli kameraan jalusta mukana 🙂

      Vastaa
  8. Anzku says

    3 syyskuun, 2018 at 22:26

    Tuli kyllä varsinainen kuume Norjaan telttailemaan! Kiitos näistä postauksista, en jossain vaiheessa olis uskonu että olis mun tyylinen reissu mutt nyt kun postauksia on lukenut niin ihan varmasti toi on joskus koettava!! 🙂 Sellanen jäi kiinnostamaan vielä että kuinka paljon suunnilleen meni matkaan yhteensä rahaa? Minkälainen budjetti olis hyvä varata matkaan?

    Vastaa
  9. Saara says

    14 kesäkuun, 2019 at 07:42

    Hei näinkin nolo kysymys mutta missä kävitte tarpeilla jos yövyitte esim rannoilla? Oliko siellä puskia jne? Meillä on tulossa reissu lofooteille heinäkuussa ja odotan kovasti!

    Vastaa
    • Anne says

      19 syyskuun, 2019 at 19:24

      Muakin kiinnostaisi tietää! Koska eihän ihminen voi kuitenkaan olla kakkaamatta ja pissaamatta, niin oliko ihan vaan mentävä perinteisesti kyykälle? 😀

      Vastaa

Trackbacks

  1. Miten muut ovat sen tehneet? – Viking 2019 sanoo:
    1 syyskuun, 2018 13:53

    […] Tästä blogitekstiin. […]

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arkistot

Search

Luka appreciation post just because. Meinaa olla Luka appreciation post just because.

Meinaa olla hankalaa käsittää, että se täyttää syksyllä jo 9 – ihan vastahan nukuin parikuukautisen rääpäleen kanssa öitä lattialla sen ollessa ensimmäisiä hetkiä kotona. Elämä aikuisen koiran kanssa on musta parasta, kun arki rullaa omalla painollaan eteenpäin ja toisen pienimmätkin eleet tuntee läpikotaisin.

Ollaan käyty melkein 450 yhteisen viikkomme aikana läpi aika monta erilaista elämänvaihetta, joista jokainen on ollu parempi kaksin elettynä. Oispa vähintään toiset 450 viikkoa vielä edessä 💛🤞🏻
Hypättiinks me just kevään yli suoraan kesään Hypättiinks me just kevään yli suoraan kesään?
Arjen pienet suuret ilot Arjen pienet suuret ilot
Ekan kuvan perusteella vois melkein luulla, että Ekan kuvan perusteella vois melkein luulla, että ilma ja vesi ois jo vähän enemmän kuin 8-asteista. Sen sijaan käyn edelleen aamukävelyillä toppatakissa ja tänään satoi kaatamalla rakeita niskaan. Oh well 🥲
🌘 🌘
Meinasin ajatuksissani kirjoittaa tähän jotain h Meinasin ajatuksissani kirjoittaa tähän jotain huhtikuun ensimmäisestä päivästä, koska siltä tää tiistai jollain tapaa tuntui, vaikka viimeisiä ihan pian viedäänkin. 

Siispä uus yritys: olkoon tää vähän (tai jos totta puhutaan, niin mielellään paljon, kiitos) valoisamman kevään ensimmäinen päivä 🌞

Copyright © 2022 Annika Ollila • Design by LuxiBee