”Millä sä oikein käsittelet puhelinkuvasi?”
Se on ollut yksi yleisimmistä multa kysytyistä kysymyksistä viime vuosien aikana. Yksittäisiä vastauksia on tullut jaeltua aina vähän siellä sun täällä, mutta nyt ajattelin helppouden vuoksi kasata sovellussuosikkini yhteen nippuun ja jakaa ei-niin-salaiset vinkkini teille jokaiselle. Eli pidemmittä puheitta: näitä sovelluksia mä käytän puhelinmateriaaliini!
VSCO on ollut jo vuosia sovellus, jota oon käyttänyt lähes kaikkien puhelinkuvieni käsittelyyn. Se on kaikkine säätömahdollisuuksineen tosi kattava ja lukuisien filtterien (joista osa on maksullisia) lisäksi sovelluksesta löytyy kaikki mahdollinen kuvakulmien muunnoksista varjojen avaukseen, sävyjen himmennykseen ja esimerkiksi rakeisuuden lisäämiseen, jotka on kaikki yleisesti suosimiani säätöjä. Oon ostanut sovellukseen VSCO X-vuosipaketin, joka mahdollistaa myös tiettyjen värisävyjen muuttamisen (HSL) ja käytän sitä useimmiten sinisen sävyjen säätämiseen.
VSCO:n laajassa filtterivalikoimassa on tosin se ”miinuspuoli”, että koska kivoja vaihtoehtoja on niin hurjan paljon, niin löydän vähän väliä uusia suosikkeja ja koska tykkään kuitenkin pitää Instagram-feedini mahdollisimman yhteensointuvana, niin viikottainen vakiokuvanmuokkaustyylin vaihtaminen vaikeuttaisi hommaa aika lailla. 😀 Tämän vuoden enitenkäyttämiäni filttereitä on olleet C-alkuiset, E-alkuiset, muutama mustavalkoinen vaihtoehto sekä vähän värittömämpi DOG1!
Afterlight on sovellus, jonka oon ladannut puhelimeeni jo jopa ennen VSCO:ta, mutta jonka käyttö jäi pitkäksi aikaa vähäisemmäksi, kunnes nyt viimeisen vuoden aikana oon löytänyt sen uudelleen. Afterlightista löytyy mm. ne päivittäin kysymyksiä kirvoittaneet ”pölyfiltterit”, jotka tuovat kuvaan vähän tekstuuria ja joita käytän lähes jokaisessa Instagram-kuvassani. Useimmiten käsittelen kuvan ensin VSCO:lla, jonka jälkeen avaan sen vielä Afterlightilla ja lisään siihen jonkun dusty-filttereistä, jotka ylläolevistakin kuvista löytyy.
Aikanaan Afterlightin ladatessani sovellus oli ilmainen, mutta nykyään se taitaa olla ainakin jossain sovelluskaupoissa maksullinen.
InShot on mulle vähän uudempi tuttavuus, mutta oon käyttänyt sitä viime aikoina erityisesti Insta Storyjen käsittelyyn. Sovelluksesta löytyy muutamia kivoja filttereitä (suosikkini on Film 02) sekä efektejä, joista useimmiten käytän tätä kuvissa näkyvää convexia. InShot toimii kätevästi myös videopätkien muokkaukseen ja filttereiden sekä efektien lisäksi sieltä löytyy myös kohtalaisen laaja valikoima perussäätöjä, joilla videoita saa jälkikäsiteltyä kivasti.
Vinkki: jos videopätkät kuvaa puhelimen omalla videokameralla Instagramin oman videomahdollisuuden sijaan, niin pätkien laatu on huomattavasti parempi. Esimerkiksi reissussa kuvasin suurimman osan videoistani aikaa säästääkseni ensin puhelimen kameran rullaan ja vasta sopivan hetken tultua lisäsin ne pikaisen käsittelyn jälkeen Insta Storyyn – näin yhteisten hetkien aikaa ei kulu turhaan puhelimen näpertämiseen ja parempilaatuisia reissuvideoita voi tarvittaessa käyttää myöhemminkin muihin tarkoituksiin.
Huji on puolestaan kuin pikkuinen filmikamera oman älyluurin sisällä. Sen ilmaisversiossa ei voi käsitellä aiemmin otettuja kuvia, vaan kuva täytyy ottaa suoraan itse sovelluksella, jonka jälkeen se kehittää siitä filmikameramaisen version, joista jokainen on vähän erilainen. Maksullinen versio sovelluksesta on reilun euron hintainen ja sen avulla myös ennestään kameran rullasta löytyviä kuvia saa importattua filmiefektimuotoon. Mä tykkään sovelluksen jäljestä tosi paljon ja oonkin siitä tällä hetkellä niin innostunut, että tekisi mieli ottaa vähintään joka toinen kuva sillä!
Ja loppuun vielä pari lisävinkkiä…
+ Lightroom CC on ohjelma, jota käytän koneella kuvia käsitellessäni, mutta myös sen mobiiliversio on todella toimiva. Hyviä säätömahdollisuuksia löytyy enemmän kuin tarpeeksi, mutta filttereitä on puolestaan vaan muutama varsin tavallinen.
+ VidLab on nimensä mukaisesti kiva ja helppokäyttöinen sovellus videoiden käsittelyyn. Sillä saa tehtyä videoihin niitä ihania retroefektejä, joita Insta Storyni on viime aikoina ollut pullollaan ja joista on kyselty jopa ennätysmäisen paljon. Useimmiten käytössäni on vintage-efekti!
76
Riina Vauhkonen sanoo
Ootpa ihana, kun jaoit vinkkisi! 🙂 Latasin näistä heti kolme lisää (VSCO ja Lightroom onkin jo tuttuja) ja tunti meni testailussa!
Annie sanoo
Sulla on kyllä aina niin kivoja kuvia! 🙂
Ja tajuan taas kerran, että ei ehkä ole ihme, ettei oma instafeedini näytä samalta kuin sinun tai muiden somevaikuttajien, kun tosiaan a) puhelimeni kamera ei ole maailman laadukkain ja b) käsittelen niitä ihan vaan instan omilla säätötyökaluilla 😀 😀
Mirkka - Hima Saimi blogi sanoo
Kiitos vinkeistä! Täytyy ottaa työnalle ja kokeiluun. Huomattavasti helpompi latailla suositusten perusteella, kun testailla randomisti.
Nimetön sanoo
kuinka ”paljon” yleensä käytät filtteriä kuviisi?:)
Annika sanoo
Riippunee ihan kuvasta – toiseen filtteri on kokonaan päällä, kun taas toisessa siitä riittää vaan 10-20%. Ei oo siis mitään ”yhtä oikeaa kaavaa” 🙂
Irene sanoo
Have you VSCO profil??
Annika sanoo
Nope, I don’t.
Epätoivoinen koiranomistaja sanoo
Hei! ei liity postaukseen, mutta… Muistan, että olet joskus puhunut siitä että Lukalla ilmeni jonkinlaista eroahdistusta? Ilmenikö tämä miten? Oliko pyrkimässä mukaan ovelta vai? Kuinka kauvan meni että saitte kitkettyä tämän pois? Ja lähditkö vaan pois kotoonta, vai harjoittelittekö erikseen? Oliko Luka minkä ikäinen?
Kyselen sen takia, koska meillä samanlainen rotuinen koira kuin luka (4kk), ja mukaan ovesta tultaisiin aina ja jos ei pääse niin huuto alkaa…..
Kiitos sinulle jos jaksat vastata, helpottaisi tietää että toivoa on näkyvissä! 🙂 <3
xod sanoo
Muistaakseni mainitsit jossain noudattavas nykyään pätkäpaastoa, mua kiinnostais postaus siitä! 🙂
Lovephotos sanoo
Moi! Ihana postaus. Myytkö muutaman tunnin opastuksen miten otat ihanat kuvasi?