Kaupallinen yhteistyö: Evidensia -eläinlääkäripalvelut
Kuinka moni teistä harjaa lemmikkiensä hampaat yhtä tunnollisesti kuin omansa? Uskaltaisin veikata, ettei kovin moni. Myös mä olin ihminen, joka ei edes tiennyt lemmikkien hampaiden vaativan erityistä huolenpitoa, kunnes pari vuotta sitten tavallisella lääkärikäynnillä hammaskiven poiston yhteydessä kävikin ilmi, että oman koiran suun tilanne oli jopa yllättävänkin heikko. Meinasi tulla itku, kun 2-vuotiaan koiran suusta jouduttiin poistamaan useita hampaita sen vuoksi, että mä en ollut harjannut niitä pennusta lähtien säännöllisesti ja näin päässäni jo kauhukuvia siitä, kuinka koira elelee vanhuuspäiviään ilman hampaan hammasta. Podin tietämättömyydestäni huonoa omatuntoa pitkään, mutta lopulta järkeilin, että koska mennyttä ei kuitenkaan voi enää muuttaa, niin parasta lopettaa murehtiminen ja toimia edes jatkossa parhaalla mahdollisella tavalla.
Karu totuus on se, että yleisen uskomuksen mukaan lemmikin hampaat eivät vaadi hoitoa ja suun vaivat jäävätkin usein omistajalta kokonaan huomaamatta. Jopa 80% aikuisista koirista kärsii vakavista hammasongelmista, ientulehduksista ja parodontiitista, joka on maailman yleisin lemmikkien sairaus. Se on bakteerien aiheuttama hammassairaus, joka tuhoaa hampaan tukikudoksia vauhdilla ja mikä huolestuttavinta, yli puolella yli 3-vuotiaista koirista ja kissoista on jonkinasteisia parodontiittimuutoksia. Parodontiitin voi tunnistaa esimerkiksi heiluvista hampaista, niiden aristuksesta tai pahanhajuisesta hengityksestä, mutta monissa tapauksissa siitä ei näy mitään merkkejä ulospäin. Hoitamattomana parodontiitti voi aiheuttaa lemmikille muunmuassa syömättömyyttä, ahmimista, apaattisuutta sekä aggressiivisuutta ja pahimmassa tapauksessa se voi johtaa eläimen yleiskunnon heikkenemiseen, hampaiden irtoamiseen ja jopa leukaluun murtumiseen. Sen etenemistä voi kuitenkin hidastaa (ja parhaassa tapauksessa jopa pysäyttää) huolellisella hampaiden harjauksella ja eläinlääkärin säännöllisesti tekemällä hammashoidolla. Parodontiittiä hoitaessa kotihoito on aivan yhtä tärkeää kuin eläinlääkärin tekemä hampaiden puhdistus, sillä ilman kotihoitoa anestesiassa tehdyn hammashoidon tilanne on ientulehdusindeksein arvioituna jo kolmen kuukauden kuluttua samalla tasolla kuin ennen hoitoa.
Evidensialla käynnistyi äskettäin kampanja, jonka tavoitteena on levittää tietoisuutta lemmikkien hammashoidon tärkeydestä ja me lähdettiin Lukan kanssa mukaan levittämään sanaa, sillä asia on sydäntä lähellä. Parodontiitti on yleinen sairaus erityisesti pienemmillä koirilla ja etenkin pienpystykorvilla se on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Käytiin tällä viikolla hammassairauksiin erikoistuneessa Evidensia-eläinsairaalassa Tammistossa erikoiseläinlääkäri Anne Kemppaisen huomassa tutkituttamassa ja röntgenkuvaamassa pikkuherran purukalustoa, sillä vaikka mitään ulkoisia oireita ei oo ollutkaan, niin mahdolliset suun ongelmat ei aina näy päällepäin. Edellinen hammaslääkärikäyntimme oli syksyllä, jolloin käytiin poistamassa Lukalta hammaskiveä, mutta koska suu jätettiin silloin kuvaamatta, niin tämä tarkastuskerta tuli oikein sopivaan väliin. Tämänkertaisessa lääkärivisiitissä erikoista oli se, että sen sijaan, että olisin normaaliin tapaan vienyt koiran aamulla lääkäriin ja noutanut sen iltapäivällä hoidetun suun kanssa kotiin, pääsinkin seuraamaan vierestä koko toimenpidettä aina esirauhoituksesta anestesiavalmisteluihin, hampaiden puhdistuksesta röntgenkuvaukseen ja jopa hampaanpoistosta heräämiseen asti.
Tiistaina tehdyt röntgenkuvaukset oli erityisen tärkeät sen vuoksi, että pikkuherran terveennäköisestä, ulospäin oireilemattomasta suusta löytyi jo toistamiseen hampaanpoistoa vaativa ärhäkkä parodontiitti, joka kävi ilmi ainoastaan röntgenistä. Iloksemme huomattiin, että ensimmäiset kaksi vuotta sitten havaitut kiinnityskudosmuutokset oli lähtenyt paranemaan hyvin silloin tehtyjen hampaanpoistojen vuoksi, mutta yhden takahampaan kohdalla tilanne oli heikompi, sillä sen juuri oli jo hapertanut leukaluuta ja se piti leikata samantien pois. Vaikka koira ei oo missään vaiheessa näyttänyt kipua, niin tuossa tilassa oleva hammas on hyvin suurella todennäköisyydellä ollut kipeä jo jonkin aikaa.
Loppupäivän ajan koira kävi vähän hitaalla ja oli hieman sekava kropasta poistuvien anestesiahöyryjen vuoksi, mutta jo illalla ruoka maistui normaaliin tapaan ja lenkkienergiaakin riitti kuin pienellä kylällä. Leikkaushaavan paraneminen kestää muutaman päivän, jonka aikana on tärkeää syödä ainoastaan pehmeää ruokaa ja muistaa huuhdella suu jokaisen ruokailun jälkeen tehokkaalla suuvedellä. Varsinainen hampaiden harjaus on tauolla vielä muutaman päivän ajan ja palaa iltarutiineihimme heti, kun suu on täysin parantunut. Lukan hammasrivistöstä erityisen tärkeää huolenpitoa vaatii kulmurit, jotka kerää plakkia kuin magneetit, mutta päivittäisellä harjauksella niiden tilanne saadaan toivottavasti pysymään hyvänä ja pikkukaveri saa nauttia kiiltävistä torahampaistaan niin pitkään kuin vaan mahdollista.
Monista uskomuksista poiketen oikotietä onneen ei ole ja koirien purutikut ja useimmat geelit eivät ehkäise parodontiittiä aiheuttavaa hammaskiveä kunnolla, vaan paras tapa välttyä hammaskiven muodostumiselta on hampaiden päivittäinen harjaus sekä eläinlääkärin tekemä säännöllinen hammashoito. Paljon hälinää herättäneet ultraäänihammasharjat eivät myöskään pelasta hammaskivestä täyttynyttä suuta, vaan pahimmassa tapauksessa ne jopa ärsyttävät tilannetta entisestään ja siksi onkin tärkeää, että hammaskiven poiston tekee aina osaava eläinlääkäri anestesiaa valvovan hoitajan avustuksella.
Monesti kuulee puhuttavan, että eläinten hammashoito on liian aikaavievää, hankalaa ja jopa kallista säännöllisesti tehtäväksi ja se tekee mut surulliseksi. Oma koirani on samalla myös paras ystäväni ja haluankin tehdä kaikkeni, että hän saa elää elämänsä niin terveenä kuin mahdollista ja toivoisin, että kaikki muutkin koiranomistajat ajattelisivat samalla tavalla. Koira kun ei itse voi huolehtia itsestään ja kurjimmissa tapauksessa se voi kärsiä jopa pahoista kivuista omistajan välinpitämättömyyden vuoksi. Siispä pyydänkin nyt kaikkien pienten ystäviemme puolesta, että huolehtisimme heidän hampaista vähintäänkin niin hyvin, kuin omista hampaistamme haluaisimme huolehdittavan, sillä parhaassa tapauksessa se voi tuoda meille jopa lukuisia yhteisiä lisävuosia. Eihän anneta lemmikkiemme kärsiä oman laiskuutemme vuoksi?
Koska hampaidenhoito on hyvin merkittävä osa lemmikin hyvää hoitoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, niin haluamme kannustaa ihmisiä tarkistuttamaan pikkukavereidensa hampaat säännöllisesti ja sen vuoksi Evidensia tarjoaakin koko suun hammasröntgenkuvauksen 50 eurolla anestesiassa tehtävän hammashoidon yhteydessä. Tarjous on voimassa 16.3. asti kaikilla hammasröntgenkuvausta tarjoavilla klinikoilla.
Voin ihan rehellisesti myöntää, että vaikka ensimmäisten parodontiittilöydösten jälkeen otettiinkin hampaidenharjaus osaksi elämäämme, niin viime aikoina se on tapahtunut enemmänkin viikottaisella tasolla päivittäisen sijaan. Tänviikkoinen lääkärikäynti antoi kuitenkin taas tarpeellisen herätyksen ja sen myötä Lukan hampaidenpesusta tulee taas ihan jokailtainen rutiini, sillä se on ainoa tapa vaikuttaa siihen, että ystäväni suu pysyy terveenä ja runsashampaisena mahdollisimman pitkään. Enhän jättäisi omiakaan hampaita pesemättä, niin miksi tekisin sen koiralleni?
158
Kiasa sanoo
Olisiko kannattanut lueskella koiranhoitoa ennen koiran ottoa.
Annika sanoo
Kiitos kommentistasi! Niin luonnollisesti teinkin, kuten varmasti moni muukin koiranomistaja. Silti erehdyin luulemaan, että esimerkiksi luiden ja muiden vastaavien valmisteiden ahkera pureskeleminen riittäisi pitämään koiran hampaat hyvässä kunnossa, sillä lähipiirissämme olleiden koirien hampaita ei ollut tarvinnut hoitaa sen kummemmin kotona. Joillakin koirilla luiden säännöllinen pureskelu ehkäisee hammasongelmien syntymistä, mutta meillä se ei valitettavasti riittänyt ja siksi niitä nykyään pestäänkin.
Emma sanoo
Hyvä postaus! Myös meillä kävi vähän samalla tavalla: mentiin iloisen ja terveeltä vaikuttavan koiran kanssa eläinlääkäriin hammaskiven poistoon ja röntgen-kuvien ansiosta löytyi parodontiitti, jonka vuoksi piti poistaa hampaita. Sen jälkeen ollaan harjailtu koiran hampaat aina samalla kuin omatkin ja sittemmin hampaat on myös pysynyt terveenä.
Luka on kyllä niin ihanalta vaikuttava koira. Toivottavasti saatte elää pitkän elämän yhdessä <3
Annika sanoo
No mutta ”onni onnettomuudessa”, että tulehdus löytyi vielä tarpeeksi varhaisessa vaiheessa ja hampaanpoisto riitti auttamaan tilannetta. Toivottavasti teidänkin kaverin suu pysyy terveenä pitkään! <3
Nimetön sanoo
Kauniita kuvia ja tärkeä aihe. Rapsutuksia hampaanpoistosta paranevalle Lukalle! <3
Annika sanoo
Luukas kiittää <3 Ei mennyt onneksi kauaakaan, ennen kuin se oli taas jo oma ihana itsensä 🙂
Ida sanoo
Meilläkin löytyi koiran suusta parodontiitti viime keväänä ja hampaita jouduttiin poistamaan surullisen paljon. Siitä asti hampaiden harjauksesta tuli meillekin ihan päivittäinen rutiini, mitä sen olisi tietysti pitänyt olla jo pennusta asti. Meillä kyllä oli hammasharja koiralle, mutta sitä oli lähinnä kokeiltu vain muutama hassu kerta kun koira ei yhtään tykännyt harjaamisesta. Nopeasti se kuitenkin oppi harjaamiseen kun sitä toisti usein ja nykyään täällä hypätään tuoliin valmiiksi odottamaan kun sanoo että ”mennään pesemään hampaat” 😀 Ennen viime kevättä koira söi päivittäin dentastixejä, mutta näin jälkiviisaana voi todeta, etteivät ne tosiaan korvaa hampaiden harjaamista.
Rapsutuksia ihanalle Lukalle <3
Annika sanoo
Se on kyllä totta, että koira oppii siihen tosi nopeasti, vaikka harvoin se heti alusta lähtien mitään suosikkihommaa onkaan. Meillä eniten vaikeuksia on aiheuttanut hammastahnan hyvä maku, jota tekisi mieli lipittää malttamatta pysyä paikallaan 😀 Luka tykkää myös Dentastixeistä ja nykyään se saakin puolikkaan palkkioksi aina hampaiden pesun jälkeen.
Luka lähettää terveisiä myös teidän pikkukaverille <3
Nimetön sanoo
Ihana postaus. Olisiko sinulla vinkkejä, joiden avulla opetit Lucan hampaiden harjaamiseen? Omalla lemmikilläni on kyllä hankittuna hammasharja, mutta häpeäkseni täytyy myöntää, että olen laiminlyönyt sen käyttöä. Miten saisin koirani opetettua hampaiden harajamiseen?
Annika sanoo
Pienissä määrissä ja lyhyissä seteissä vaan totuttelemaan! Edestä ja ulkopinnoilta on helpointa aloittaa harjaamalla muutama hammas kerrallaan ja heti perään palkkausta ja ahkeraa kehumista. Vähitellen harjausaikaa voi pidentää ja alkaa käsittelemään useampia hampaita kerrallaan, tavoitteena on päästä harjaamaan kaikki hampaat ulkopintojen lisäksi myös sisäpuolelta sekä purupinnoilta, edestä ja takaa. Tsemppiä harjoitteluun! <3
Rena sanoo
Thanks a lot, we should really take care of the teeth of our pets! Love the wonderful pictures!
xx Rena
Annika sanoo
That’s right! Unfortunately most people don’t know that dog’s tooth need brushing on a daily basis too – just like ours. Thanks, Rena!
Nimetön sanoo
Mielenkiintoinen teksti! Jos lemmikin omistaa tulisi sen terveyttä hoitaa kaikella huolellisuudella.
Moni ei ajattele, että lemmikille määrätyt antibiootit edistää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntymistä, myös ihmisille vaarallisten! Siksi olisi ehdottoman tärkeää ennaltaehkäistä, ettei eläimille tarvitsisi mielellään ollenkaan määrätä antibiootteja, jotta ne tepsisivät edes ihmisiin.
Koiran suun terveydenhoito on yksi keino!! 🙂
Annika sanoo
Nimenomaan! Jos lemmikki on kerran otettu, niin siitä on myös pidettävä hyvää huolta. Käy sääliksi niitä koiria, joista näkee jopa kadulla ihan päällepäin, että niiden hyvinvointia on laiminlyöty. Ja toi on muuten täysin totta! Ennaltaehkäisy on tosi tärkeää.
Kanerva sanoo
Et oo ainoa joka ei heti koiran otettuaan tajunnut huolehtia paremmin sen hampaista! Me havahduimme tilanteeseen vasta, kun huomasimme meidän 4-vuotiaalta bichonilta irroneen hampaan. Varasimme heti ajan eläinlääkärille ja oli ihan huono omatunto, että pikkuisen hampaat on ollut jo niinkin huonossa kunnossa, että yksi niistä tippui itsestään. Eläinlääkärireissun yhteydessä koiraltamme poistettiin useampikin hammas ja nykyään käytämme koiraa säännöllisesti hammaskiven poistossa ja pesemme kotona sen hampaita ja käytämme muita ”hammasaineita”. Kuulemma ihan kyseiselle rodullekin ominaista huono hammaslaatu 🙁
Annika sanoo
Voi että, onpa kurja kuulla. Nyt vaan erityisen hyvää huolenpitoa jatkossa, niin teidänkin pallero saa elää pitkään hampaidensa kanssa <3
Tami sanoo
Tulipa mulle huono omatunto oman koiran hampaista! Onneks vasta pentu, eikä kaikki hampaat oo vielä edes vaihtunu, mutta säälittävän vähän oon hampaita harjannu. Just ajatellu vaan tyhmänä että luilla ja purutikuilla ne pysyy kunnossa. Illalla heti harjausta ohjelmassa!! Kiitos postauksesta, herätteli!!
Annika sanoo
Tossa pentuvaiheessa onkin vielä hyvä harjoitella sitä säännöllistä pesua, jotta se on tulevaisuudessa helpompaa, vaikka hampaat oiskin vielä tällä hetkellä vaihtumisvaiheessa. Tsemppiä harjaukseen – pidän sormet ristissä, että teidän pennun suu pysyy moitteettomassa kunnossa! <3
Nimetön sanoo
Tärkeä postaus, herättelit täältäkin yhden 2 v. koiran ”huonon äidin”. Olen itsekin ajatellut juuri näin, että luiden jyystäminen riittäisi hampaiden hoitoon, eikä hampaita ole -hävettää myöntää- pesty ikinä. Mitä harjaa ja tahnaa käytät? Onko antaa hyviä vinkkejä? Tänään töiden jälkeen marssin kyllä suoraan kaupoille!
Annika sanoo
Jotkut koirat on niin onnekkaita, että plakkia ja hammaskiveä kertyy muutenkin vähemmän, mutta harjaus olisi kaikille silti tärkeää. Lasten hammasharja sopii koirille, mutta me ollaan käytetty eläinkaupasta ostettua pientä koirille tarkoitettua hammasharjaa tämän (https://www.mustijamirri.fi/virbac-hammastahna-koiralle-002228) tahnan kanssa. Hammastahnoissa ei oo ilmeisesti kauheesti eroja, mutta ihmisten hammastahnat ei sovi koirille. Löydät varmasti teille sopivat välineet ihan ongelmitta! <:
Kervis sanoo
Erittäin hyvä postaus! Juuri hetki sitten katsoin pikku-yatävämme suuhun todeten, että hammaskiven poistoon on varattava aika samantien (ja syytä toivoa että sillä selvitään). Koira antaa pestä hampaat varsin hyvin mutta miksi, oi miksi teen sen niin harvoin!!! ? Täytyy ruveta ottamaan iltaisin riviin lapset ja koirat ja pestä kaikkien hampaat samalla kertaa. Onko sulla kokemusta/tietoa hyvistä hammasharjoista tai tahnoista? Lieneekö niissä eroja? Meidän koiran hammasharja tuntuu jotenkin tosi isolta, kovalta ja kömpelöltä.
Annika sanoo
Nimenomaan – koirat ja lapset riviin vaan ja jokailtainen hampaidenpesu koko poppoolle kerralla! 🙂
Koirille sopii myös lasten hammasharjat, mutta me ollaan käytetty eläinkaupasta ostettua koirien pikkuruinen hammasharjaa. Hammastahnoissa ei kuulemma oo suuria eroja (meillä on tämä: https://www.mustijamirri.fi/virbac-hammastahna-koiralle-002228), sillä se harjauksen ”hankausliike” on itse pesussa tärkeintä, mutta koirille ei saa missään nimessä käyttää ihmisten fluorilla kyllästettyä hammastahnaa, eli niille täytyy olla ihan oma tahna. Toi kananmakuinen on ainakin Lukalle tosi mieluinen, vaikka haju ei näin ihmisen nenään miltään ruusuilta tuoksukaan… 😀 Aiemmin meillä oli tämä (https://www.mustijamirri.fi/arm-hammer-dental-hammastahna-034792) ja sekin maistui koiralle hyvin.
JP sanoo
Täälläkin meidän cotonilta jouduttiin poistamaan useampi hammas pari kolme vuotta sitten.. ja itsekin huomasin asian vasta kun yksi hammas heilui.. :/ ennen sitä ei hampaita harjattu mutta sen jälkeen kyllä. Ikää tulee tänä vuonna 8 vuotta, toivotaan että loput hampaat pysyy suussa.
Annika sanoo
Toi on kyllä tosi yleistä etenkin näillä pienemmillä koirilla. Nyt vaan hyvää huolenpitoa jatkossa, niin koirat saa pitää hampaat elämänsä loppuun saakka <3
Lotta sanoo
Nuo Spitzit ovat vielä surullisen kuuluisia hammasongelmistaan, joten ihan kaikkea ei voi hyvästä hoidosta huolimatta ehkäistä :/
Annika sanoo
Ei tietenkään, mutta harvoin sitä voi tehdä ainakaan ”liikaa” tällaisen asian eteen. Better safe than sorry! 🙂
Heli sanoo
Ja ainakin sitten, jos hammasongelmia kuitenkin rodunomaisesti tulee, niin eipähän tarvitsr itseään syyttää, jos hampaita on säännöllisesti harjannut. Ei jää srllainen ”miksi en tehnyt enemmän” -fiilis. Kaikkea ei välttämättä voi estää, mutta yrittää kannattaa! Ei siitä harjaamisesta haittaakaan ole
Roosa sanoo
Meillä on kissa ja pesen sen hampaat vaikka se ei yhtään siitä tykkääkkään. Edelliseltä kissaltamme jouduttiin poistamaan monta hammasta ja hammasröntgen + poisto myös kustansi useamman satasen… Joten rahan säästö on myös yksi syy lisää hampaiden harjaukseen 😀 Mun tädillä on 8v lapinkoira jolta on pienestä asti pesty päivittäin hampaat ja ne on ihan vitivalkoiset ja eläinlääkärin mukaan ”kuin pentukoiralla”. Joten tosiaan peseminen hyödyttää! Tärkeä postaus, kiitos Annika 🙂
Annika sanoo
Hyvä kotihoito tulee kyllä ehdottomasti halvemmaksi, kuin jatkuva hampaidenpoisto ja elo terveen suun kanssa on eläimellekin monin verroin mukavampaa. Ihana kuulla, että lapparin hampaat on pysynyt pitkään noinkin moitteettomassa kunnossa – hyvä esimerkki meille muille, että pesemisestä on oikeesti todella suuri apu! <3
Milla sanoo
Meillä koirien hampaiden pesu on kyllä ihan unohtunut. Kerran on omalta koiralta poistettu hammaskiveä ja sen jälkeen saatiin suositus eläinlääkäriltä, että kannattaisi hampaita alkaa koiraltakin harjailemaan. Joten tämä oli kyllä hyvä muistutus! Koiran (kuin oman rahansäästönkin) kannalta se hampaiden aktiivinen harjaus on vain niin paljon parempi keino. Pitää varmaan kaivella hammasharja ja -tahna tuolta jostain hyllyn pohjilta.
Ja ihana Luka <3 Sille on alkanut tulla jo harmaata suupieliin. 🙂
Emma sanoo
Hei! Mielenkiintoinen postaus. 🙂 Samanlaiset hammassairaudet pätevät myös ihmiseen ja sitä on vaikea huomata ajoissa taudin salakavalan luonteen vuoksi. Haluaisin vain huomauttaa, että hammaskivi itsessään ei aiheuta parodontiittia tai tulehdusta hampaiden kiinnityskudoksiin, vaan se toimii bakteerien kiinnittymisalustana, minkä vuoksi tehokas omahoito ja päivittäinen harjaus ovat tärkeitä. Halusin huomauttaa tämän siksi, että et säikähdä, vaikka koirallesi tulee hammaskiveä huolellisesta harjauksesta huolimatta. Se ei ole merkki sairauden etenemisestä vaan on ennemminkin koirasi ominaisuus. Toki säännöllisellä harjauksella hammaskiven muodostus voi vähentyä. Tsemppiä Lukalle! 🙂
Karoliina sanoo
Meillä on pesty kummanki kahdesta koirasta hampaat alusta alkaen ja käydään hammaskivenpoistossa 8kk välein juuri siksi että koira pysyisi pitkään terveenä ja hyvinvoivana 🙂 Minulla on tosin chihuahuat ja rotua hankkiessa jo tiesin että hampaat ilman hoitoa menevät tosi nopeasti huonoon kuntoon ja harjausta suositeltiin aloittamaan heti 🙂 Koirat tottuneet ja helpottunu olo on joka kerta kun eläinlääkäri sanoo ettei hampaita tarvii poistaa, toki sitäkin valitettavasti jouduttu joskus tekemään kun parodontiitti tullut esim etuhampaisiin. Tsemppiä hampaiden harjaus hetkiin!
Anonyymi sanoo
Valitettavasti ihmisillä parodontiitti todella yleinen…. Ja sekin myös tiputtaa hampaat ihmisillä pitkälle edenneenä. Tauti on tulehduksillinen,jonka takia voi nostaa diabeetikoilla verensokeria ja muuta hämminkiä tehdä. Pidetään hampaista ja ikenistä eritoten huolta! 🙂 koirat ja ihmiset ovat hyvin samanlaisia. Terv. Meidän koira vanhuksella on diabetes 🙂
Mariia sanoo
Mitä kameraa käytät? Kiitos. Kun koirastakin saa noin tarkkoja kuvia? ?? Hienoja kuvia!
Annika sanoo
Nikonin D750 on käytössä! Nää kuvat on otettu 50mm f/1.4 -objektiivia käyttäen. Kiitos! 🙂
Mmuksu sanoo
En tiiä, onks meiän lähi evidensiassa tota hammasrontgeniä, mutta onko tää tarjous vaan koirille vai toimiiko kissoille kanssa? Meiän toisen kissan hengitys haisee ihan kauheelle ja tekis mieli käydä hampaat tarkistuttaan/poistaan hammaskiveä. :s
Annika sanoo
Ei tietenkään pelkästään koirille, vaan kissoille ihan yhtä lailla! Kaikkien lemmikkien suut on yhtä tärkeitä, vaikka postauksen aiheena olikin tällä kertaa koira. Käykää ihmeessä kuvaamassa kisun suu – ainakin saat sitten mielenrauhan! <3
Sanni sanoo
Hyvin kirjoitettu ja tärkeä postaus ?? Hampaiden harjaus koirilla tuntuu olevan niin tuote juttu vielä, että suurin osa ihmisistä vähän hörähtää kun kuulevat että koirien hampaita pitäisi harjata samoin kuin ihmisten. Pikkuhiljaa siitä toivottavasti tulee kuitenkin itsestään selvyys suurimmalle osalle omistajista!
Erika sanoo
Täällä kans yks, joka on luullut hölmönä, että pelkät puruluut yms. riittää! Hyvä postaus ja täällä mennään heti hammasharjan ostoksille 😀 Onneksi mullakin on vasta melko nuori koira (8kk pomeranian) eli nyt vaan säännöllistä hoitoa pikkusen hampaille, niin toivottavasti vältytään pahemmilta vaivoilta 🙂
M sanoo
Mielenkiintoinen postaus! Meiltä löytyy kaksi noutajaa (4v ja 7v), eikä hampaita kyllä olla harjattu paria harjoittelukertaa enempää. Luita kyllä syövät säännöllisesti (normaaleita puru/hammaspesuluita ja raakaluita), eikä ikinä oo ollut mitään ongelmia. Suuri koko voi ehkä vaikuttaa, kun hammasongelmat tuntuu olevan yleisempiä pienemmillä roduilla? Mutta tää postaus sai kyllä miettimään, pitäiskö ottaa hampaiden pesu meidänkin päiväohjelmaan. Hyvin toteutettu yhteistyö!
Emmi sanoo
Meidän koiran kanssa käytiin säännöllisesti poistattamassa hammaskiveä pahan hajuisen hengityksen vuoksi ja vaihdettiin sitten eläinlääkäriä, kun vaiva uusiutui yhä nopeammin. Sillä lääkärireissulla koiralta poistettiinkin sitten useampi hammas… Hammaslääkäri reissuja ollaan jatkettu puolen vuoden välein ja taas olisi aika. Hampaidenharjauksesta pitäisi täällä päässäkin kyllä tehdä yhä säännöllisempää, useammin tulee käytettyä kaiken maailman tököttejä, joiden ainakin pitäisi ehkäistä hammaskiveä.
Jenni sanoo
Harmillisesta ongelmasta huolimatta ihana kuulla, että kannat noin suurta vastuuta lemmikkisi terveydestä ja hyvinvoinnista. Kaikkea hyvää sinulle ja karvaturrillesi!
Riikka sanoo
Kiitos tästä postauksesta, omalta bichonilta napattiin tänään useampi hammas samasta syystä ja todella huono omatunto asiasta.. Aluksi mietin että uskallanko googlettaa asiaa ollenkaan, tuleeko huonompi omatunto, mutta googlettamalla löysin blogisi ja tämän tekstin ja ”onneksi” kävi ilmi ettei meidän koiran kanssa olla ainoita tämän asian kanssa.