Me ollaan eräänlaisia pizzakokeilijoita. Tykätään testailla erilaisia reseptejä sekä tekotapoja ja nähdä, mikä toimii meillä kaikkein parhaiten. Ollaan vietetty tuntitolkulla aikaa Youtuben toinen toistaan parempia pizzantekovideoita katsellen, vinkkejä poimien ja kokkailtu herkkuja esimerkiksi Gennaro Contaldon sekä Jamie Oliverin ohjein. Ostettiin viime keväänä jopa pizzakivikin, jolla innostuttiin kehittelemään täydellistä pohjaa, mutta nyt heivattiin se kaapin perälle ja kokeiltiin jotain ihan uutta. Tällä kertaa bongattiin nimittäin Gabriele Boncin roomalaiset pizzat, jotka on kuulemma vertaansa vailla, eikä voitu muuta kuin yrittää perässä… Ja voi pojat, millainen lopputulos saatiinkaan aikaiseksi.
Tää kokeilu poikkes ihan täysin aikaisemmista pizzoistamme, joista ollaan tehty mahdollisimman ohuita ja rapeapohjaisia – nyt vuorossa oli nimittäin paksupohjainen, ilmava pannupizza. Erityisen ilmavuuden jujuna on öljyisyys ja 24 tunnin kohoamisaika, joten taikina kannattaa pyöräyttää jo hyvissä ajoin ennen paistohommiin ryhtymistä. Tätä pohjaa ei myöskään tavallisesta poiketen kaulita tai vaivata, vaan vuorokauden aikana kerääntyneen ilman annetaan jäädä taikinan sisään ”ilmakupliksi” autenttisimman lopputuloksen saavuttamiseksi.
Löydettiin täältä tosi hyvät ja tarkat englanninkieliset ohjeet sekä superkäytännöllinen video-ohjeistus pohjan käsittelyyn, joka kannattaa ehdottomasti tsekata muutamaan kertaan jujun ymmärtämiseksi! En siis raapusta niitä tähän uudelleen (enkä luultavasti edes osaisikaan :-D), vaan jaan ainoastaan linkin eteenpäin. Käykää siis tässä välissä lukemassa kyseinen teksti!
(Kilosta jauhoa tulee noin 2 isoa pellillistä pizzaa.)
Vuorokauden jääkaapissa kohonnut taikina on tosi öljyinen ja vasta tässä ”leivitysvaiheessa” siitä tulee normaalin jauhoinen. Tässä kohtaa tärkeintä on muistaa olla vaivaamatta taikinaa liiaksi, vaan käsitellä sitä tosi hellävaraisesti ja kevyesti painellen, jotta taikinan ilmavuus säilyy.
Leivinpaperi jätettiin myös kokonaan pois ja voideltiin puhdas pelti kevyesti oliiviöljyllä ennen taikinan siirtämistä pellille. Pizzapohja kannattaa laittaa uuniin ensin ilman täytteitä, sillä paistoaika on niin pitkä (jopa 20-30 minuuttia 250 asteessa), että täytteet kärtsäisi alta aikayksikön – siispä ennen uuniinmenoa pohjan päälle laitetaan ainoastaan tomaattikastike sekä oliiviöljy.
Pohja näyttää suurinpiirtein tältä 15 minuutin uunin alatasollaolon jälkeen. Tässä vaiheessa kokeiltiin onko pohja paistunut sopivasti ja koska se oli, otettiin pelti hetkeksi pois uunista, lisättiin päälle täytteet ja iskettiin se uunin keskitasolle vielä 10 lisäminuutiksi kypsymään
Toiseen pizzaamme laitettiin tomaattikastikkeen lisäksi täytteeksi buffalomozzarellaa, parmankinkkua, tuoreita kirsikkatomaatteja sekä basilikaa, toiseen vuorostaan vähän etukäteen paistettua kanaa, pekonia, punasipulia, mozzarellaraastetta ja päälle vielä bbq-kastiketta. Noista ensimmäinen oli vähän freesimpi versio, kun taas jälkimmäinen oli enemmän miehen makuun, mutta yhteistä kummallakin oli se, että molemmat ois voinut olla liioittelematta suoraan ravintolasta.
Tästä kuvasta näkee aika tyhjentävästi ton pohjan koostumuksen – paksu, pehmeä ja ilmava. Sitä voisi oikeestaan verrata focaccia-leipään! Monesti paksupohjaiset kotipizzat saattaa olla vähän tunkkaisia, mutta tää oli ihan eri luokkaa, kuin aiemmin syömäni vastaavat.
Heti ensimmäisten haukkujen jälkeen heitettiin ylävitoset ja todettiin hymyissä suin, että nyt muuten löydettiin aivan täydellinen resepti. Ei mikään kevyin sellainen, mutta eipä pizzan tarvitse sitä ollakaan. Tätä kelpaa tarjoilla vieraillekin!
Suosittelen tätä lämpimästi jokaiselle pizzanrakastajalle. Pizzaperjantaikin lähestyy…
24
Noora sanoo
Nam, tuota pitää kyllä testata, vaikka yleensä olenkin aika laiska ruuanlaittaja!
Aiotko muuten tehdä vielä postausta detoxin loppuajasta ja tuloksista? Ajattelin kokeilla sitä ens viikolla, mutta vähän pelottaa että onko sen aikana ihan liian nälkä tai heikko olo. Kiinnostais tuliko jotain tulosta (painonpudotus, virkeempi olo tms?), siitä vois saada itelle motivaatioo 😀
Annika sanoo
Aion kyllä, mut en oo vaan vielä ehtinyt 🙂 Suosittelen kuitenkin jo tässä välissä kokeilemaan – en kokenut, että oisin ollut suurinta osaa ajasta liian nälkäinen tai heikkona ja siitä jäi käteen tosi virkistynyt fiilis sekä muutaman kilon keveämpi kroppakin!
Noora sanoo
Jee, kiitti vastauksesta, kuulostaa tosi hyvältä 🙂 Kiva olis saada juurikin pieni alkustartti painonpudotukseen! Ostelin jo tarvittavat kuivat aineetkin, yllätyin kuinka ok:lta tuo ostamani omenasiiderietikka maistui, se arvelutti tosi paljon etukäteen kun inhoan etikan makua 😀
Nimetön sanoo
Kuolasin tätä jo eilen sun Instastooreista. Täytyy testata seuraavan kerran, kun tehdään kotitekoista pitsaa!
Annika sanoo
Haha, no et ollut ainoa sitten! Sain nimittäin yllätyksekseni monia kymmeniä kyselyjä siitä pizzan reseptistä ja vaikka ensin olinkin ajatellut, etten postaa tästä omaa juttuaan, niin lopulta oli pakko 😀 <3 Toivottavasti sun pizza onnistuu yhtä hyvin kuin meillä!
K. sanoo
Moi! Ootko ollut joskus oikeudessa sen ****-jutun vuoksi? Oli ihan pakko tulla kysymään ihan sulta itseltäs, kun yhdessä nettikeskustelussa puhuttiin jotain tuohon liittyvää, vaikka eihän se tietenkään mullekaan kuulu. Toivottavasti ei oo liian henk. koht. kysymys.
Ja nyt kun kommentoin, niin pakko myös mainita, että sun blogissa on tällä hetkellä tosi hyvä meininki. Pidä tää! <3
Annika sanoo
Moi! En oo kyllä ikinä ollut oikeudessa minkään asian vuoksi, eli ei kannata uskoa kaikkea mitä netissä anonyyminä huudellaan. Kurjaa, että joku näkee tarpeelliseksi levittää tollaista virheellistä tietoa faktana.
Ja kiitos, K – lupaan tehdä parhaani <3
Nimetön sanoo
Toi on ihan paras pizzaresepeti sillon ku haluu jotain muuta ku ohuen pohjan. Tuli ihan vesi kielelle näitä kuvia kattoessa 😀
Annika sanoo
Eikö ookkin! PS: Tää oli tasan 63 000:s kommentti mun nykyiseen blogiin, wihuuuuu <3
R sanoo
Hyvältä näyttää. Täällä yksi joka voisi elää pelkällä pizzalla!
Oli pakko tulla vinkkaamaan oma uusi pizza suosikki, https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gluteeniton-flammkuchen . Paljon valkosipulia ja valkoinen kastike 🙂 Pitäisköhän tänään pyöräyttää pizzaa.. jostain syystä alkoi tekemään mieli 😀
Sara sanoo
Hei teillähän on pizzakivi ! Niin onko mitään käytännön vinkkejä siihen että saa pizzan järkevästi kivelle ennen valmistusta? 😀 tuntuu aina et siinä vaiheessa saa pilattua pizzan..
Eeva sanoo
NAM 😛
Jenni sanoo
Jes, kiitti tästä ohjeesta!
Mulla on aina ollut vähän sormi suussa tomaattikastikkeen kanssa, niin miten teitte – maustoitteko paseerattua tomaattia esim?