title image

“Miten sulla menee?”

“Miten sulla menee?”

 

 

Milloin viimeksi kysyit tuttavaltasi ajatuksen kanssa, että mitä kuuluu? Miten sulla menee? Kuinka voit? Ne pari pientä sanaa ei oo meiltä pois, mutta saattaa olla toiselle elintärkeitä.

 

Suomessa tehdään keskimäärin kaksi itsemurhaa joka ikinen päivä ja se on enemmän kuin monessa muussa maassa. Eilen 10.9. vietettiin jokavuotista itsemurhien ehkäisypäivää, mutta miksipä tänäänkin ei olisi hyvä päivä muistuttaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alakuloisen ystävän kohtaamiseen ei vaadita paljon. Pysähdy, kysy, ole läsnä ja kuuntele. Kerro, että välität.

 

Ne pari yksinkertaista sanaa on meille pienen pieni juttu, mutta saattaa antaa toiselle juuri kriittisellä hetkellä sen elintärkeän muistutuksen siitä, että sun hyvinvointi kiinnostaa ja susta todella välitetään. Muistetaan myös ottaa hetki vastauksen kuuntelemiselle, pohdiskelulle ja mahdollisen keskustelun käymiselle.

 

Tänä päivänä saattaa helposti sortua ajattelemaan, että “sillä menee varmasti hyvin, kun se oli viikonloppuna juhlimassa” tai “sehän näyttää uusimmassa Instagram-kuvassaan iloiselta” ja harva muistaa, ettei niitä oikeita kuulumisia lueta yleensä somesta. Voin itse seisoa elävänä esimerkkinä aiheesta, sillä masennukseni syvimmissä vesissä kahlatessani pidin itsepintaisesti tietynlaista somekulissia yllä jopa reilun vuoden verran. Monikaan ei arvannut minkään olevan oikeasti vinossa, vaan supattelua ja lukuisia ikäviä kommentteja aiheutti lähinnä “heikentynyt työmotivaatio” ja oletettu “laiskuus”, kunnes vihdoin päätin puhua asiasta julkisesti. Silloinkin kummasteltiin, että miten ihmeessä voin muka voida huonosti, sillä somen perusteella olin ihan normaali, iloinen nuori nainen. Niimpä. Onneksi ystäväni pysyivät sinnikkäästi vierelläni kaikkina niinä hyvinä, huonoina ja etenkin todella kurjina hetkinä, sillä se tuki oli varsinkin siinä tilanteessa kultaakin kalliimpaa.

 

Olin tosi onnekas, että mulla oli läheisiä ystäviä, sillä kaikilla ei ole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos joku kysyy meiltä noi kaksi pientä sanaa, niin liian usein taannutaan vastaamaan, että ihan hyvää. “Eipä tässä mitään kummempaa”. Olipa meneillään sitten hyvä tai huono päivä, niin niiden oikeiden kuulumisten kertominen saattaa tuntua meidän kulttuurissamme jopa toisen turhalta vaivaamiselta. Ton huonoimman ajanjaksoni jälkeen oon hitaasti opetellut vastaamaan kuulumisten kysymiseen ihan rehellisesti – jos vituttaa, niin sen saa ilmaista, kuten myös ilon, ärtymyksen, onnellisuuden ja kaikki muutkin tunteet. Yksityiskohtiin ei oo välttämätöntä mennä, mutta rehellisten kuulumisten kertominen saa monesti aikaan toinen toistaan parempia keskusteluja ja muistuttaa keskustelukumppaniakin siitä, että meille kaikille kuuluu yleensä jotain muuta kuin pelkkää “ihan hyvää”. Ehkä säkin voisit ensi kerralla saman kysymyksen kuullessasi yrittää kertoa siitä aiemmin sattuneesta hauskasta sattumuksesta, sysipaskasta päivästä tai vasta tapahtuneesta onnistumisesta rehellisesti?

 

Annetaan ympärillämme olevien ihmisten muistaa, että heistä todella välitetään. Niin pieniä juttuja, joilla on käsittämättömän suuri merkitys.

 

 

 

 

 

12 Comments
 • September 11, 2018

  Thank you for this very important post and your touching and true words.
  xx from Bavaria/Germany, Rena

 • S
  Reply
  September 11, 2018

  ?? Tää aihe on tulee itseeni tosi lähelle. Viime kuukausina on ollut just tällaiset fiilikset ja tuntuu, että ne tosiystävät, jotka jaksaa roikkua matkassa mukana myös niinä huonoina aikona tahtoo olla tosi vähissä. Kiitos tästä postauksesta Annika ??

 • Nippa
  Reply
  September 11, 2018

  Tuli tosi hyvään saumaan, kiitos kun nostat näin tärkeän teeman esille ??

 • Anskuu
  Reply
  September 11, 2018

  Tärkeä aihe!

 • Elsa
  Reply
  September 11, 2018

  Oot Annika parasta mitä tälle alati kasvavalle blogi- ja somemaailmalle on ikinä tapahtunut <3 Keep going girl, niin tästä maailmasta tulee vielä joku päivä super paikka meille kaikille.

 • SSL
  Reply
  September 11, 2018

  Ja lisätäkseni syyn kertoa jollekin rehellisesti ja pintaa syvemmältä kuulumisia on se, että kysyjällekin tulee ihana mieli siitä että tuo toinen kertoo jotakin hänelle ja kokee, että hän on arvokas ja luottamuksen arvoinen. kun hänelle kerrotaan. Molemmat osapuolet saavat siitä jotain takaisin.

 • Anonymous
  Reply
  September 11, 2018

  Mulla on yksi kaveripoika, joka AINA kun kysyy että mitä kuuluu ja vastaan vaikka et “ihan jees” niin hän pyytää joka kerta tarkentamaan. Ei siis koskaan tyytyny siihen mun vastaukseeni. Mikä oli tosi hienoa, hänelle tuli purkauduttua moooooonet kerrat! Ja totesi vain “siksi me ystävät ollaan täällä”

 • Lispe
  Reply
  September 11, 2018

  Ihana teksti!! Niin tärkeä aihe <3

 • Anonymous
  Reply
  September 12, 2018

  Kiitos kun puhut tästä aiheesta! <3

 • September 13, 2018

  Tärkeä postaus ja on tosi hienoa, että oot puhunut avoimesti myös omista vaikeista ajoistasi. Somen perusteella syntyy niin herkästi mielikuva, että muiden elämä on jotenkin täydellistä. Eihän sitä ennenkään ole omista murheista kaduilla huudeltu, mutta sosiaalinen media tekee vertailun omaan elämään helpommaksi. Siksi on tärkeää joskus väläyttää sitä inhimillistä ja henkilökohtaista puoltaan. <3

 • Olivia
  Reply
  September 13, 2018

  Hieno postaus. Tällaisista asioista kirjoitetaan edelleen liian vähän.

  Ihanaa torstaita sinulle!

 • Hanna
  Reply
  September 20, 2018

  Ihana kun teit postauksen tästä tärkeestä aiheesta! Näistä pitää puhua ja musta on mahtavaa, kun kerrot oman kokemuksen kautta avoimesti <3

Leave a Comment: