title image

Invisalign – huomaamatonta oikomista

Invisalign – huomaamatonta oikomista

 

 

 

Kaupallinen yhteistyö: eSmile – Esteettisen Hammashoidon Klinikka

 

 

 

Huomasitteko ylläolevassa kuvassa mitään normaalista poikkeavaa? Ette luultavasti ensinäkemällä, mutta tarkemmalla zoomailulla saatatte nähdä, että mulla on hammasraudat. Kyllä, luitte oikein. Ja kyllä, ne voi olla tänä päivänä noinkin huomaamattomat.

 

Suorat hampaat on ollut haaveeni niin pitkään kuin kykenen muistamaan. Viimeistään siitä lähtien, kun yläasteikäisenä sain ne vähän vähemmän diskreetit kiinteät hammasraudat vihdoin veks, mutta hampaani oli vieläkin vähän miten sattuu. Toki silloin kyseessä oli pääasiassa purentavian hoitaminen, mutta siltikin kuvittelin, että kaiken sen itkun ja hampaiden (kirjaimellisen) kiristyksen jälkeen hymynikin olisi ollut suorempi. Toisin kuitenkin kävi – hampaideni “keskiviiva” oli siirtynyt huolimattoman hampaidenpoiston seurauksena aivan minne sattuu ja toinen etuhampaani ajautui edelleen toisen päälle.

 

Hampaat on aina olleet vähiten suosikkiasioita omassa ulkonäössäni (välillä oon jopa inhonnut niitä) ja samalla myös asia, josta oon saanut lukuisia ilkeitä kommentteja – “kuinka kehtaan hymyillä tällaisilla hampailla”, “miten sun hampaat voi näyttää vielä oikomishoidon jälkeenkin tolta” ja muuta mukavaa, joka sai nuoren tytön kyseenalaistamaan ulkonäköään luonnollisesti vielä entistäkin enemmän. Vuosien aikana opin pikkuhiljaa hyväksymään ne osana itseäni, enkä kokenut esimerkiksi tarvetta peittää niitä leveästi hymyillessäni, mutta samalla ajattelin aina, että mikäli sopiva hetki vaan joskus koittaa, niin aion ehdottomasti laittaa hampaani suoraan riviin.

 

Ja se hetki koitti nyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heti vuodenvaihteen jälkeen otin asiakseni tutustua muutamiin eri oikomismahdollisuuksiin ja käydä alkukonsultaatiossa nähdäkseni mitä purukalustolleni on tehtävissä. Olin alunperin ajatellut, että projekti tulee luultavasti olemaan varsin pienehkö, sillä halusin lähinnä vaan toisen etuhampaani takaisin rivistöön, mutta myöhemmin lääkärissä kävi ilmi, että tehtävää olikin vähän enemmän. Elämäni ensimmäinen oikomishoito oli nimittäin tehty sen verran hutiloiden, että siitä oli jonkin verran jälkiseuraamuksia, joista osaa ei harmillisesti pysty enää jälkikäteen korjaamaan.

 

Hammaslääkärikammoinen minä päätyi lopulta hikoilevin kämmenin Mannerheimintien eSmileen lääkäri Hannu Vesasen vastaanotolle, jossa käytiin läpi hammashistoriaani, hampaideni nykyinen tilanne sekä toiveitani mahdolliselle oikomishoidolle. Samalla sain myös alustavan arvion hoidon kestosta ja siitä muodostuvasta kokonaishinnasta. Oma hoitoprojektini polkaistiin käyntiin alkukeväästä ennen Aasian-reissuamme, jolloin kävin uudestaan lääkärissä kuvauttamassa hampaani oikomismuottien tekoa varten. Muottien valmistamisessa meni vajaan kuukauden verran, joten reissusta palattuamme pääsin heti ensitöikseni hammaslääkärin penkkiin iskemään ensimmäiset muotit suuhuni. Muistan odottaneeni päivää kuin kuuta nousevaa, sillä vaikka jo pelkkä ajatus hammaslääkäriin menosta toikin kylmän hien niskaan, niin se oli ensimmäinen konkreettinen askel unelmieni hymyä kohti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käyttämäni Invisalign -muotit ovat yksilöllisesti hampaiden mukaan valmistetut, lähes näkymättömät oikomiskojeet, jotka siirtävät hampaita vähitellen kohti haluttua lopputulosta. Muotit on irroitettavat ja ne otetaan pois suusta syömisen, juomisen sekä hampaidenpesun ajaksi, mutta muuten niitä pidetään paikallaan ympäri vuorokauden. Ensimmäisten viikkojen jälkeen muutamiin hampaisiin kiinnitetään pienet valkoiset ulokkeet (kurkkaa edellinen kuva!), jotka pitävät muotit tukevammin paikallaan ja ne poistetaan oikomishoidon päätteeksi. Yksiä muotteja pidetään suussa yhdestä kahteen viikkoa ja hoidon pituus vaihtelee ihmiskohtaisesti projektin laajuudesta riippuen. Invisalign -hoidon kokonaishinta on useimmiten keskimäärin 3000-7000 euroa – oma hoitoni tulee kustantamaan kokonaisuudessaan noin 5000-6000 euroa, mutta yhteistyön vuoksi saan hoidon alennettuun hintaan.

 

Yllä näette vielä tarkemmat mallinnukset hampaistani ennen ja jälkeen oikomisen – vasemmanpuoleisissa kuvissa on purukalustoni yläpuoli, oikealla puolestaan alapuoli. Molemmissa rivistöissä on muutamia yksittäisiä korjattavia juttuja, mutta suurin muutos taitanee olla kumpaisenkin hammaskaaren muodossa, joka tulee muuttumaan pyöreähköstä v-muodosta enemmän u-kirjainta muistuttavaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänään koitti päivä, kun sain laittaa suuhuni muotit numero 6 – omassa hoitoprojektissani muotteja on yhteensä 17 paria. Yhtä muottiparia pidetään tosiaan suussa alustavasti kaksi viikkoa, mutta mikäli hampaat lähtevät liikkumaan odotettua parempaan tahtiin, niin pitoaikaa voi lääkärin niin neuvoessa lyhentää. Mun hampaiden kanssa kävi onnekseni juurikin niin ja koska tällä hetkellä pidän yksiä muotteja suussa aina viikon kerrallaan, niin lyhyen laskutoimituksen perusteella muutaman viikon päästä ollaankin yhtäkkiä jo puolimatkassa!

 

Muotteihin totuttelu meni sujuvammin kuin osasin kuvitellakaan. Ihkaensimmäisinä päivinä tuntui tietysti siltä, että suussa on jotain ylimääräistä (kuten olikin) ja puhekin oli hetkellisesti aikamoista sössötystä, mutta muutaman päivän jälkeen tuntui jo siltä kuin olisin elänyt muottien kanssa aina. Aina uudet muotit vaihdettuani hampaat on hieman aristavat pari ensimmäistä päivää, muttei kuitenkaan niin, etteikö esimerkiksi syöminen onnistuisi normaaliin tapaan. Oli myös iloinen yllätys nähdä, ettei moni ystävä oo huomannut muotteja ennen kuin vasta siinä vaiheessa, kun oon kaivanut niille tarkoitetun rasian laukusta ja alkanut ottamaan niitä pois suusta ennen syömisen aloittamista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä ollaan siis siinä vaiheessa, että oikomiskojeista on tullut huomaamaton osa arkeani ja viikot vierivät ohi silmänräpäyksessä. Jos (ja kun) kaikki sujuu jatkossakin yhtä sujuvasti, niin kirjoittelen aiheesta seuraavan kerran syyskuun loppupuolella, kun vajaan puolen vuoden pituinen oikomisprosessi on saatu päätökseensä!

 

Siihen asti oon ylpeä hammasrautojen omistaja.

 

Enkä muuten enää sössötäkkään.

 

 

 

 

 

44 Comments
 • Annie
  Reply
  June 25, 2018

  Ei sinällään liity postauksen aiheeseen, mutta ei hitto miten kauniina ja freesinä taas oletkaan näissä kuvissa! <3

 • emma
  Reply
  June 25, 2018

  mulla oli reilu viisi vuotta raudat (alahampaissa onneksi takana ja yöraudat jotka olivat yhtä helvettiä) eikä mun hampaat edelleenkään ole suorassa. oikojan mukaan olisin voinut ottaa vielä kitalakeen lastan muutamaksi vuodeksi, mutta ylähampaat olisi samaisessa asennossa viimestään keski-ikäisenä – miksi siis nähdä se vaiva :D vaikka inhoankin hampaita jotka sojottaa jokaiseen suuntaan, niin mun vinohkot hampaat on jopa ihan suloiset, ihme kyllä :D olisipa mullakin aikoinaan ollut tollaset, etenkin yörautoina tollane olisi varmasti ollut mukavampi siihen metallihärpäkkeeseen ja niskalenkkiin verrattuna!

 • Anonymous
  Reply
  June 25, 2018

  Harmi kun noi hampaisiin liittyvät toimenpiteet on niin hemmetin hintavia.. mullakin on pari hammasta edessä, josta toisesta lähtenyt pieni palanen ja toisessa ruma paikka, mutta en silti vieläkään ole raaskinut mennä yksityiselle korjauttamaan. Ps saako udella mistä sun asu on peräisin?:) etenkin mekko ja laukku kiinnostelee

   • tiuku
    June 27, 2018

    Julkisella puolella menee toki pidempään, että saat ajan, mutta kustannukset viisaudenhampaiden poistoista on huomattavasti pienemmät. Itsekin säikähdin yksityisellä kuulemaani hintaa, mutta julkisella puolella laskuksi tuli 300€ meljästä hampaasta, joista kaksi kirurgisia poistoja.

   • Nelli
    June 28, 2018

    Julkisella saa nykyään myös suht helposti Palvelusetelin jos toimenpiteellä on edes vähän kiire tai sen hoitamisessa julkisella puolella menisi todella kauan. Itse sain juuri viime talvena palvelusetelin ja sain sillä käydä yksityisellä hammaslääkärillä julkisen hinnalla :) ja kaikki tapahtui siellä todella nopeasti.

 • Iida
  Reply
  June 25, 2018

  Mää oon kyllä aina tykänny sun hymystä ja hampaista, tuo etuhampaiden päällekkäisyys on ollu musta aivan ihanan omaperäinen<3 Mutta sun hampaat ja teet niille niinku susta tuntuu hyvältä! )

 • Eeva
  Reply
  June 25, 2018

  Onko yhteistyön merkeissä tiedossa jonkinlaista alennusta lukijoillekin? :) Kiinostunut olen!

 • Katriina
  Reply
  June 25, 2018

  Kiva kuulla kokemuksia tästä oikomishoidosta! Mä olen päättänyt vielä joku päivä oikoa hampaani tällä menetelmällä ja konsultaatiossakin olen käynyt, normaali hinta vaan on vielä aika kova joten vielä useamman vuoden joudun säästämään että tämä on mahdollista. Mutta nämä kokemukset ja tarinat kyllä vaan vahvistaa sitä että entinen hammaslääkäri ja hammasrautakammoinen kyllä vielä jossakin vaiheessa laittaa putukaluston järjestykseen! Kerro ihmeessä lisää kun hoito etenee ja valmistuu, miten nopsakkaasti hampaat lopulta oikenivat ja miten hoito meni. Oma arvioni oli minimissään vuosi, mutta olen kuullut että usein selvitään arviota nopeammin.

 • Vinohammas
  Reply
  June 25, 2018

  Miten se muotti otetaan? Joutuuko laittaan sitä kamalaa puuroa suuhun vai meneekö vain kuvauksella. Kertoisitko siitä tarkemmin. Itsekin haaveilen tuosta hoidosta.

   • HH
    August 17, 2018

    Ei sentään magneettikuvia tarvitse ottaa. Hampaat kuvataan suukameralla ja röntgenkuva otetaan siksi, että voidaan olla varmoja että hampaat on muuten kunnossa. Joskus voi myös olla puhkeamattomia hampaita tai muuta päällepäin näkymätöntä, jolla voi olla vaikutusta oikomiseen.

 • Anniina
  Reply
  June 25, 2018

  Ihanaa kun nykyään tällaisia vaihtoehtoja!!!!! terveisin Itse kaksi vuotta raudoista “kärsineenä”. Ihmiset on kyllä uskomattoman ilkeää porukkaa… Oikomishoidon jälkeen kiinnitän todella paljon kaikkien hampaisiin huomiota ja täytyy sanoa, että en ole ikinä kiinnittänyt sun hampaisiin huomiota, että niissä olisi jotain “vikaa”. Toivottavasti ymmärrät pointin:) Sulla on ihanan valloittava ja aito hymy! Tsemppiä hoitoihin, se palkitaan:)

 • E
  Reply
  June 26, 2018

  Mä oon aina kattonut, että sulla on tosi söpöt hampaat! Tärkeintä on tietysti kuitenkin se miltä itsestä tuntuu! Mutta hyi, että jotkut ihmiset kyllä osaa sanoineen olla todella inhottavia ja toki ilkeät sanat aina jonkinlaisen jäljen jättää :( Musta sulla on ihana hymy, hymykuoppineen ja hampaineen! :)

 • Saija
  Reply
  June 26, 2018

  Täällä on toinen, jolla Invisalign-hoito on käynnissä! Olen tosin itse ihan alkumetreillä. Oletko noudattanut orjallisesti ohjeita olla juomatta muuta kuin vettä kiskojen ollessa suussa? Arkena tämä ei tuota ongelmia, mutta lähestyvät kesän festarit mietityttävät ainakin itseäni kovasti.

  Ihanaa kesälomaa ja tsemppiä oikomiseen!

 • Lotta
  Reply
  June 26, 2018

  Tekisin mitä vain että mulla olis samanlaiset hampaat kun sulla, ihan täydellinen hymy. En todellakaan tajua mistä nuo ilkeät kommentit on repäisty!

 • Karoliina
  Reply
  June 26, 2018

  Moi Annika! Mulla on itselläkin oikomishoito käynnissä, tosin ihan perinteisellä menetelmällä, kun on sen verran korjattavaa purennassakin. Mun hampaat oli aina häirinnyt mua, vaikkei ne järjettömän vinot olleetkaan, joten ymmärrän aivan täysin sunkin halun korjata hammaskalustosi. Vaikka hampaiden fiksaus on kallista, oon nyt jo aivan uskomattoman tyytyväinen, että uskalsin ryhtyä projektiin. Tsemppiä sullekin siis ja kiitos että jaat kokemuksen!

 • Elina
  Reply
  June 26, 2018

  Mäkin olen tätä Invisalignia tutkinut, kun tekisi mieli laittaa hampaat kuntoon. En ole ikinä joutunut hampaiden vuoksi kiustauksi tai saanut ilkeää kommentointia, mutta omaa itseä hieman vinot hampaat häiritsevät. Kuinka pitkäkestoista tuon menetelmän vaikutus on (eli voiko senkin jälkeen hampaat palata nopeastikin vanhoille paikoilleen)? Invisalign olisi kyllä kaikessa huomaamattomuudessaan niin paljon perinteisiä rautoja houkuttelevampi vaihtoehto, että alennus kiinnostaisi täälläkin… :)

 • Anonymous
  Reply
  June 26, 2018

  Mäkin meinasin alottaa, mutta 6500€ ei maistunu yhtään hyvältä – varsinki ku oon aika hyvin oppinu elämään hieman vinojen hampaiden kanssa. Ne hampaat todennäköisesti tippuu pois kuitenkin 50v päästä, joten miksi heittää tuollainen raha hukkaan :D oon niin monelta kuullut siitä, että hampaat palaa takaisin vanhoille paikoilleen ajallaan. Joten en ole viitsinyt maksaa tuollaisia summia :s

  • Anonymous
   Reply
   June 28, 2018

   Jos itse sitoutuu hoitoon, ei hampaat palaudu takaisin vanhoille paikoilleen. Itselläni on Invisalign hoidon jälkeen ollut yökäytössä vastaavanlaiset huomaamattomat kiskot, joita käytän lopun ikääni. Itse siis täytyy ottaa vastuu ja noudattaa hoidon jälkeisiä ohjeita, jos haluaa pysyvän tuloksen.

 • Ella
  Reply
  June 26, 2018

  Tää postaus ei olis voinu tulla parempaan aikaan! Mä oon myös kärsinyt niin kauan kuin muistan mun hampaista ja mua on kiusattukin sen takia koulussa. Mulla on ollut kaikki mahdolliset raudat käytössä ekalta luokalta yläasteelle saakka ja nyt olis taas edessä purentavian korjaaminen, koska mulla on valitettavasti hampaat palautunu lähestulkoon lähtötilanteeseen tai hammaslääkärin sanoin: “ne on tällä hetkellä sen näköset kun niitä ei olis ikinä oiottukaan”. En pystyny olemaan itkemättä, kun kuulin sen hammaslääkärin suusta ja tuli tosi turhautunut olo, että vuosien rautojen pitäminen ei ollut sitä tuottanutkaan sitä toivottua pysyvää tulosta. Oon käynyt jo konsultaatiossa ja aion myös nyt alottaa oikomishoidon tolla Invisaglianilla. Oon super kiitollinen et noin huomaamaton oikominen on nyt mahdollista, koska en millään haluis enää 24-vuotiaana niitä ketjurautoja laittaa. Mua kiinnostaa ehdottomasti uusi postaus aiheesta myöhemmin ja tuli tosi hyvä olo itelle, kun kerroit asiasta niin positiivisesti ja että sulla on nyt jo jäänyt hyvät kokemukset tästä. Hurjasti tsemppiä sulle vielä loppu oikomiseen :)

 • Linda
  Reply
  June 27, 2018

  Heippa Annika! Tosi kiva lukea tästä aiheesta, vaikka yllätyinkin että oot hankkinut noi raudat koska en oo ikinä huomannut että sulla olis yhtään vinot hampaat, oon aina pitänyt sun hymyä super nättinä! ? Itsellä yläetuhampaat on suussa melkeimpä ihan miten sattuu mutta niitä ei ole ruvettu oikomaan, koska niistä on vain kosmeettista haittaa. Mun unelma on joskus itsekin oikoa omat hampaani että saisin hymyillä suu auki, harmittaa vaan että noi oikomishoidot on niin pirun hintavia. Ehkä jonain päivänä ?? Tsemppiä sulle tähän projektiin!

 • Anonyymi
  Reply
  June 27, 2018

  Ei liity aiheeseen mitenkäön mutta tässä http://www.annikaollila.fi/tag/meidan-koti/ postauksessa ekassa kuvassa tuo sun oma ”muoto” kuva tuossa hyllyssä niin kuka sen on tehnytkään? Ihana!

 • Johanna
  Reply
  June 28, 2018

  Minun oikaiseminen loppui juuri näillä invisaling kalvoilla??! Mahtava keksintö!

 • Lotta
  Reply
  July 2, 2018

  Mulla myös Invisalign-hoito menossa ja ihan loppusuoralla. Kaksi viikkoa enää! Mulla pääasiassa esteettinen oikominen, sillä lapsuudessa tehdyt oikomishoidot oli sentään sen verran tehonneet, että purenta oli ok. En voisi kyllä olla tyytyväisempi ja on kaiken rahan arvoinen. :)

 • S
  Reply
  July 2, 2018

  Siis mistä te revitte ylimääräiset 4-6000e?? Itsekin haluaisin oikoa tällä muttei todellakaan varaa opiskelijana!

  • L
   Reply
   July 2, 2018

   Mulla oli vakn yksi hammas vinossa, eli hoidontarve melko pieni. Tuli maksamaan noin 2500e.

 • Karoliina
  Reply
  July 7, 2018

  Peukku täältä invisalignille! Hoito loppui jo parisen vuotta sitten, tällä hetkellä vain yömuotit käytössä, mulle ei siis tullut retentiolankaa ( en halunnut). En ole katunut hetkeäkään vaikka kukkaro kevenikin roimasti. Maksusta sen verran, että ainakin mun alottaessa aloitusmaksu oli jotain reilun 1000€ ja sen jälkeen joka käynnillä joitain satasia, joten koko summaa ei tarvinnut kerralla maksaa. Mulla hoito kesti n. vuoden ja n.6500€. Hannua suosittelen lääkärinä, osasi ottaa pelkopotilaan hyvin huomioon ja tämän ansiosta eipä enää hammaslääkäri pelota!

 • Minni
  Reply
  July 7, 2018

  Moikka!
  Ite alotin invisalign operaation 10/2016 ja nyt oon siinä pisteessä, että käytän vain öisin kalvoja :)
  Alussa ylähampaani olivat erittäin vinot ja alahampaat taas todella tiheästi. Oikoja kuvailikin tilannettani haastavaksi, mutta onneksi yhtäkään hammasta ei tarvinnut poistaa :) se olisi ollut viimeinen vaihtoehto.
  Nyt vajaan 2v jälkeen hampaani ovat täydellisen suorat ja uskallan hymyillä <3 kallistahan tämä tosiaan oli, mutta sen arvoista!

 • Katja
  Reply
  July 17, 2018

  Pesitkö hampaasi jokaisen aterian jälkeen? Entä itse raudat? Vai riittääkö pelkkä vesihuuhtelu?

 • Anonymous
  Reply
  July 29, 2018

  Moikka! Olikohan tähän liittyen tulossa jossain vaiheessa jotain kampanjaa lukijoille?:)

 • N
  Reply
  November 9, 2018

  Hei! Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Poistitko viisaudenhampaat ennen oikomishoidon aloitusta? Kävin juuri invisalign konsultaatiossa ja minulle sanottiin että hoitoa ei voi aloittaa ennen viisaudenhampaiden poistoa..minulla poisto vaatii leikkauksen, joten homma vielä harkinnassa.

Leave a Comment: